Люстраційна індульгенція Президента

Люстраційна індульгенція Президента

Люстраційна індульгенція Президента

12 марта 2015 г.

Сергей Варченко

Недоторканний губернатор

Чому губернатор Кузьменко, який, відповідно до закону «Про Люстрацію», мав бути звільнений ще в листопаді місяці 2014 року, продовжує працювати? Чому не виконується закон України «Про очищення влади»? Як мав спрацювати закон?

Є посадовці, які зобов’язані контролювати виконання закону. Відповідно до займаних посад, цю ситуацію контролюють Президент і Кабінет міністрів. Кабінет міністрів повинен був підготувати подання президенту на 10-й день після вступу закону України «Про очищенні влади» в дію і протягом трьох днів Президент повинен був звільнити Кузьменка.

Прем’єра Яценюка можуть звільнити через губернатора Кузьменка

На даний момент ні Кабінет міністрів, ані Президент цього не зробили, не дивлячись на те, що перед парламентськими виборами прем’єр-міністр Яценюк неодноразово обіцяв надати звернення Президенту про звільнення Кузьменка від займаної посади. Виходить, що Кабінет міністрів і Президент порушують норми закону про держслужбу, і питання їхньої бездіяльності теж накладає на них відповідальність. А порушення закону України «Про держслужбу» означає порушення присяги держслужбовця, а це передбачає звільнення чиновника з займаної посади. Оскільки посада Президента - це виборча посада, то Президент не може бути звільнений, а от прем’єр-міністр - може бути звільнений, тому що він на цю посаду призначається.

Бездіяльність Верховної Ради України та Громадської ради при Міністерстві юстиції України

Хто зможе вплинути на Президента і Кабінет міністрів з метою звільнення Кузьменка?

Органи, що контролюють виконання закону «Про люстрацію»:

  • Верховна Рада України, яка має функцію парламентського контролю над виконанням закону;

  • Громадська рада при Міністерстві юстиції України, яка має функцію громадського контролю.

Як ми бачимо вирішення цього питання?

Кожен депутат Верховної Ради може звертатися до суду з позовною заявою до Президента і Кабінету міністрів про звільнення Кузьменка, на підставі закону України «Про очищення влади». Це найпростіший спосіб.

Є ще більш складний спосіб, коли створюється тимчасова профільна комісія або тимчасова слідча комісія при ВР, або інший орган контролю, який проводить дії, спрямовані на звільнення Кузьменка з посади губернатора. Але в підсумку, цей орган теж повинен звертатися до суду для прийняття рішення, виконання якого є обов’язковим для всіх суб’єктів України.

Громадська рада при Міністерстві юстиції має право громадського контролю і може теж звернутися до суду щодо звільнення губернатора Кіровоградської області Кузьменка від займаної посади.

Але на цей час, жоден з депутатів Верховної Ради не звернувся до суду за вказаним питанням. Виходить, що депутати теж не виконують свої обов’язки по контролю виконання закону України. Громадська рада при Міністерстві юстиції також не діє і, крім декларативних висловлювань, жодних реальних юридичних дій не проводить.

Наші дії

З урахуванням того, що ні Президент, як гарант Конституції, ні Кабінет міністрів, ні Верховна Рада, ні Громадська рада при Міністерстві юстиції не здійснюю відповідні дії, то я, як громадянин, який не може стояти на стороні, ініціюю судові позови до Кузьменко, до Президента і до Кабінету міністрів - як відповідачів. Я, як громадянин України, який має право на звернення до суду, звернувся до Вищого адміністративного суду з позовом зобов’язати Президента України, відповідно до закону України «Про очищення влади», виконати закон і звільнити Кузьменка від займаної посади. Вищий адміністративний суд виніс ухвалу, в якій відмовив розгляд мого позову, оскільки мої права не порушуються. Я вважаю це рішення незаконним, тобто неконституційним, тому що у нас в Конституції передбачено верховенство закону і народ є основним джерелом влади.

І якщо органи влади порушують закон, то я маю право звертатися до суду за відновлення прав. До моїх прав належить і право звернення до суду.

Оскільки розпорядження посадових осіб в рамках їх компетенцій є обов’язковими для виконання громадянами України, то виходить, що Кузьменко, перебуваючи на посаді на незаконних підставах, видає незаконні розпорядження. Тим самим, я не хочу виконувати незаконні розпорядження, які ведуть до незаконних дій.

З таким формулюванням ми повторно подали ще один позов, використовуючи роз’яснення Конституційного суду про те, що я маю право на звернення до суду, вже окремо до Президента і окремо до Кабінету міністрів України.

Крім цього, ми подали позов до Верховної Ради України щоб суд виніс ухвалу про те, щоб зобов’язати Верховну Раду України виконувати Закон України «Про очищення влади» і, фактично здійснювати парламентський контроль і звернутися до суду для звільнення Кузьменка від займаної посади, відповідно до закону «Про Люстрацію».

На даний момент ми ведемо переговори з різними депутатами ВР для того, щоб вони теж подали позови до суду.

Правозахисник Віктор Медвідь,
Громадська ініціатива «Люстрація 2.0»

http://www.pravdorub.kr.ua/


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Покупка СК «Орион плюс» башкирской компанией «Стройблоктехнология» является сюжетом со многими переменными, в которых могут быть задействова…
Юрий Борисов объявил о создании к 2033 году российской орбитальной станции и представил график работ, под которые еще в марте было выделено …
Облапошил бюджет, раскаялся и снова иди рули бюджетными деньгами?
В 2017 году нидерландский предприниматель Йоррит Фаассен, бывший зять Владимира Путина ударил полицейского по голове, когда тот пытался кого…
Находящийся в розыске бизнесмен Борис Ушерович из-за границы наладил схему по поставке в обход санкций в Россию телекоммуникационного оборуд…
Неужели весь проект по строительству 11 терминалов от «Логопера» может оказаться аферой, а хозяин компании Александр Кахидзе мог водить связ…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте