Ніс за вітром: з яких банків тікає український бізнес

Ніс за вітром: з яких банків тікає український бізнес

Ніс за вітром: з яких банків тікає український бізнес

11 мая 2015 г.

Сергей Варченко

У банківській системі триває активний перерозподіл ринку вкладів юридичних осіб. Одним з основних “вигодонабувачів” цього процесу є банки із західним капіталом, в які мігрують переважно клієнти з банків з українським приватним капіталом, а також з деяких “дочок” російських банків. Начальник управління продажів великим корпоративним клієнтам ОТП Банку Валентин Жупанін уточнив, що мова йде, насамперед, про перехід підприємств на розрахунково-касове обслуговування з банків, визнаних проблемними або неплатоспроможними.

У прес-службі Укрсиббанку відзначають, що клієнти шукають не супердохідності ставки, а гарантію повернення коштів і своєчасного проведення всіх платежів, а ще – якісний сервіс. При цьому в “Райффайзен Банк Аваль” додають, що зростанню обсягу депозитів сприяли, зокрема, обмеження з валютних операцій та виплати дивідендів.
 
Щоправда, слід підкреслити: ситуація з притоком вкладів у розрізі конкретних «дочок» західних банків не зовсім однозначна. Так, якщо, наприклад, в І кварталі в Укрсиббанку зросла і гривнева, і валютна частина портфелю вкладів юросіб, то в Райффайзен Банку Аваль та ОТП Банку – лише гривнева, а в Укрсоцбанку (він же Unicredit Bank) та Креді Агріколь банку взагалі був відтік як валютних, так і гривневих.
 
Друга основна група банків, яка збирає «вершки» через перерозподіл ринку, – це державні банки. Не в останню чергу це відбувається через активне «стимулювання» урядом (аж до примусу) державних підприємств переходити на обслуговування в держбанки. Внаслідок цього, зокрема, в І кварталі спостерігалося суттєве збільшення, насамперед, портфелів гривневих вкладів юросіб в Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку. Але й попри такі «спонукання», обсяг валютних вкладів підприємств в Укрексімбанку та Укргазбанку в січні-березні скоротився, що може в т.ч. слугувати показником привабливості/непривабливості держбанків в очах приватного бізнесу (і це при з огляду на традиційне уявлення, що держава за будь-яких умов триматиме їх «на плаву»).
 
Зрозуміло, що участь держави в перерозподілі ринку, м’яко кажучи, не радує недержавні банки. «Спонукання» держпідприємств переходити на обслуговування в держбанки призвело до втрати близько 30 тисяч клієнтів – фізосіб, які обслуговувалися в рамках зарплатних проектів, – розповідають/бідкаються в «Райффайзен Банку Аваль». – Ми згідні із вкрай негативними оцінками щодо «силового» переведення держпідприємств у державні банки в обхід тендерних процедур. Багато з тих клієнтів, яких переводять в держбанки, обслуговувалися у нашому банку багато років. Інколи плани керівництва перевести зарплатний проект в державний банк викликають «народні бунти», які примушують керівництво залишити зарплатний проект у нас».
 
Разом з тим відзначимо, що відтік вкладів юросіб – це не «тотальна» тенденція, яка характерна для всіх банків з українським приватним капіталом. Скажімо, в Приватбанку в січні-березні зріс обсяг як валютних, так і гривневих вкладів, а в банку «Фінанси та кредит» – лише гривневих. На фоні потреби цих банків у залученні стабілізаційних кредитів через «відповідне» фінансове становище можна не виключати в т.ч., що мала місце підтримка цих фінустанов бізнес-структурами їх власників (через переведення їх грошових потоків, розміщення депозитів тощо).
 
У будь-якому разі привертає увагу гіперактивне виведення вкладів юросіб з банку «Надра» та, дещо меншою мірою, з Дельта Банку. З огляду на фінансові труднощі цих учасників ринку, доводиться не виключати, що мала місце свідома «підготовка» до введення тимчасової адміністрації, щоб частина клієнтів (у випадку «Надра» – левова частина) убезпечилися від ризику ліквідації банку, що робило б повернення їх коштів більш ніж примарним.
 
Щодо банків з російським капіталом, які торік були серед лідерів на ринку по відтоку коштів клієнтів, то в І кварталі ситуація була неоднорідна. Так, у банків з російським держкапіталом (ВТБ Банк, Сбербанк Росії та Промінвестбанк) обсяг валютних вкладів бізнесу збільшився (швидше за все, що за рахунок підприємств з російським капіталом або українських компаній, які пов’язані з російським ринком, – ред.). Натомість у приватного «Альфа-банку» він зменшився, причому суттєво. Щодо гривневих депозитів бізнесу, то в «Альфи» та «Сбера» вони зросли, а в Промінвестбанку та ВТБ – зменшилися.

http://antikor.com.ua/


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте