Родичі розповіли, де була Вітамінка (Віта Заверуха) під час розстрілу беркутів. Розслідування

Родичі розповіли, де була Вітамінка (Віта Заверуха) під час розстрілу беркутів. Розслідування

Родичі розповіли, де була Вітамінка (Віта Заверуха) під час розстрілу беркутів. Розслідування

11 мая 2015 г.

Петр Погибин

Журналісти говорили з родичами та друзями затриманої 18-річної Віти «Вітамінки» Заверухи. Вони розповіли, що в момент нападу на КПП у Биківні та стрілянини, під час якої загинуло двоє міліціонерів, дівчина була у Вінниці. Правоохоронці зайшли в квартиру під виглядом комунальників, а за декілька хвилин із нею обірвався зв’язок. Фото із «нацистською символікою», якими рясніє сторінка в соцмережах, – це спосіб захисту та «тролінг вати». Перший бій Вітамінки відбувся під Металістом, де того дня полонили Надію Савченко. Після того Віта брала участь у всіх боях «Айдару», а згодом і у Широкиному. Нещодавно вона вийшла заміж, а через важку контузію часто втрачає свідомість.

Zaviruha-Vita3-500x375 qhiqhuiqutietkmp

 

Родичі 18-річної Віти Заверухи розповіли хронологію подій, яка передувала затриманню та звинуваченню у тяжкому злочині. 30 квітня 2015 року дівчина дійсно була в Києві. Чотири дні провела із чоловіком. Він киянин, зараз воює на сході.

«В той, останній день квітня вони разом ходили у зоопарк, гусей та качок там годували. Навіть відео є. Ну яка вона терористка? А наступного дня, тобто 1 травня, її чоловік повертався на схід, посадив дружину в автобус на Вінницю. Після того вони були постійно на зв’язку. Єдина провина дівчини в тому, що зняла на свій паспорт квартиру знайомим. Хлопцям, яких знала по АТО. Попросили, бо самі не мали документів. Після того з ними вона не зустрічалася, а тільки говорила по телефону. Тобто, навіть 2 травня, коли був обстріл КПП, її не могло бути в Києві», — каже родич.

Також, він розповів, що за номером мобільного силовики можуть перевірити, де саме вона перебувал в той час. А у Вінниці її бачило багато людей.

Zaviruha-Vita7-500x346

 

«Їй хтось із знайомих того ранку дійсно подзвонив і повідомив, що хлопців арештували, а Моргана вбили. Друзі після того радили тікати. Пояснили, що при Януковичу добре запам’ятали – краще адвокатів спочатку знайти, бо потім нічого не доведеш. Але вона відповіла: „Я нічого не зробила, нащо мені тікати?“. Згодом додому прийшов чоловік, який представився працівником комунальної служби. Це був співробітник міліції, і дівчина це розуміла. А за декілька хвилин у Віти телефон вже був „поза зоною“. Не знаю, що там сталося у Моргана. Сумніваюся, що він міг пограбувати заправку. І Віта не могла знати того, що там сталося. Але теракту ніколи б не скоїла. Ніколи навіть жартома такого не могла допустити», — каже родич.

Він припускає, що через паніку Віта щось зайве наговорила проти себе. Додає, що з підлітків також могли вибити проти неї покази. Адже, ані 2 травня, ані в ніч на 4-е в Києві її не було.

«На неї дуже багато бруду в соцмережах виливають. Але забувають, що дівчині 18 років на війні виповнилося. Вона з такими ж малими з Майдану відразу Батьківщину захищати поїхала. Не всі чоловіки на це наважилися б. Ї, якщо дитину можна саджати в тюрму тільки за радикальні висловлювання, то я чогось в цьому житті не розумію», — розказує нам родич.

Zaviruha-Vita4-500x375

 

Додає, що фото, жахливі картинки та відео – це був тролінг. В житті дівчина зовсім інша.

«Вона ідейна, за революцію та зміни в країні. Це був спосіб захисту від інтернет-тролів, які писали капості на її сторінці ще з часів Майдану. Взагалі, вона ніжна дуже. Це вона викаблучувалася, що різка та скандальна, завжди вдавала, що не має проблем. А насправді їй важкувато довелося. В „Айдар“ минулої весни поїхала, влітку по ній танк стрельнув. Було декілька „двохсотих“, а її контузило сильно. Барабанну перетинку у вусі вибило. Поїхала лікуватися додому, а восени повернулася. Потім під Маріуполем воювала. Після того поїхала додому, вийшла заміж, посадили в тюрму. Таке життя в неї невезуче вийшло. Останнім часом із здоров’ям мала серйозні проблеми, вона свідомість втрачає від гучних звуків. Останній раз танк по БТРу потрапив, снаряд зрикошетив. Тоді всіх всередині контузило жорстко. Але в лікарню вона не звернулася», — додає родич.

Zaviruha-Vita5-500x375

До «Айдару» Віта потрапила в травні минулого року. Від комбата дівчину ховали, поки їй не виповнилося 18. Деякі ЗМІ пишуть, що їй вже 22. Насправді ж, святкувати 19-річчя Віта буде тільки у середині червня.

«Тоді, у травні, були серйозні проблеми із озброєнням. Ми два тижні його ніяк не могли його отримати. Весь цей час Вітамінка казала, що «поцупить автомата, та піде до лісу партизанити». З того часу приймала участь у всіх боях «Айдару. Дівчини її віку точно не зустрічав більше на війні», — розповів нам товариш по службі Валерій.

Zaviruha-Vita6-500x374

 

Ярослав, теж служив із Вітою в «Айдарі». Каже, що разом брали участь у своєму першому бою біля селища Металіст. Саме там, у середині червня, взяли у полон Надію Савченко.

«Коли везуть на блокпост, ти не знаєш – буде бій чи ні. Так сталося і в нас. Савченко тоді заміщала тимчасово комбата Мельничука. А я з Вітою був тоді в другій роті. Обов’язки ротного тоді виконував Євген Дикий. Підрозділ, в якому служила Вітамінка, називався – імені Боба Марлі. І ми усі разом вперше поїхали з Половинкиного, аж за Щастя, до Металісту. Пуля, тобто Надія Савченко, вже чекала там на нас. Ми висунулися уперед, зайняли позиції перед самісіньким мостом. Пуля ж тоді чкурнула взагалі ще далі, ближче до Луганська», — каже Ярослав.

Згодом вінничанка брала безпосередню участь у всіх боях, які були у «айдарівців».

Zaviruha-Vita9

 

«Здається, її не було тільки під Лутугиним. На Георгіївці вона отримала сильну контузію та поранення. Її примусово відправили до Вінниці, хоча плакала та опиралася. На війні вона була стрілком. А в бою занадто фанатичною, не мала почуття самозбереження взагалі. Іноді її доводилося за шкірку в окоп втягувати. Через це у розвідку б із нею не пішов, але в штурмах разом бували часто. Взагалі дивно, що вона живою залишилася після того. А ще вона кошеня з під обстрілу врятувала. Прямо з-під куль витягла», — додає Валерій.

Згодом дівчина пішла у диверсійно-розвідувальну групу друга «Берета». Займалася розвідувально-агентурною діяльністю. Також брала участь в операції біля села Широкине під Маріуполем.

Zaviruha-Vita11

 

«Була гранатометницею. Саме там танк попав по БТРу, і дівчина отримала складну контузію», — пригадав один з бійців, який був поруч.

6 травня прокуратура Києва повідомила, що 18-річну Віту Заверуху затримали правоохоронці. Пояснили, що її підозрюють у нападі на АЗС та розстрілі міліціонерів. Це сталося в ніч на 4 травня цього року. Ще троє підозрюваних перебувають під вартою. Одного з них – бійця «Азова» Моргана вбили під час перестрілки із правоохоронцями.

«Встановлено, що дівчина брала участь в організації обстрілу посту ДАІ у Биківні, який було скоєно напередодні, 2 травня, цією ж групою осіб», — пояснили в прокуратурі.

Кримінальне провадження відкрили за статтею «посягання на життя працівника правоохоронного органу». Суд заарештував захистницю України із правом внести заставу — 3 млн. 654 тис. грн.

Zaviruha-Vita8-500x375qhiqhuiqutietkmp />

 

Віра Сполох, Національне бюро розслідувань України


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте