Самый молодой ректор, экс-регионал, соратник Табачника: досье потенциального министра образования

Самый молодой ректор, экс-регионал, соратник Табачника: досье потенциального министра образования

Самый молодой ректор, экс-регионал, соратник Табачника: досье потенциального министра образования

04 июня 2020 г.

Коба Джаурия

Министра образования и науки в новое правительство очень долго искали. Нашли. Почему даже у депутатов Слуги народа истерика (укр.)

Ректор Чернігівського державного технологічного університету Сергій Шкарлет може стати новим міністром освіти та науки.

Депутатка і членкиня профільного комітету Ради з освіти Інна Совсун написала, що Сергія Шкарлета порекомендували ректори університетів під час нещодавньої зустрічі з Володимиром Зеленським. Цю інформацію LIGA.net підтвердив ректор Київського національного університету будівництва та архітектури Петро Куліков, який був на зустрічі з президентом.

Сергія Шкарлета уже співбесідували на посаду під час парламентського комітету з питань освіти та науки 3 червня. Цю інформацію підтвердили депутати, присутні на комітеті.

Депутатка від партії Голос і членкиня комітету Наталія Піпа припускає, що кандидатуру Шкарлета можуть винести на голосування в раду уже в четвер або п’ятницю. І запевнила, що на комітеті конкретного рішення по кандидату не ухвалили.

Голова фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія заявив: “На цьому тижні, сподіваюся, в нас буде три нових міністри. Це міністр захисту довкілля, це міністр освіти, міністр культури і віцепрем’єр з питань європейської інтеграції».

Ексміністерка освіти та науки Ганна Новосад каже:

«Знаючи з джерел, як активно лобіюють цього кандидата, є всі підстави стверджувати — з кандидатурою визначились. Сергій Шкарлет — наш ймовірний наступний очільник МОН».

Ексміністерка не перебільшує: у розпорядженні LIGA.net є свідчення  двох депутатів зі Слуги Народу, що Офіс Президента переконує їх підтримати кандидатуру Шкарлета.

Освіта і трудовий стаж

Народився в м. Коканд, Ферганської області, Республіка Узбекистан, 19 жовтня 1972 року.

З квітня 1995 року до вересня 1995 року працював інженером-конструктором Ніжинського НВК «Прогрес».

загрузка...

Далі роками працював в Чернігівському технологічному інституті на кафедрі економетрії обліку і аудиту, був проректором, а потім ректором у Чернігівському інституті інформації, бізнесу і права Міжнародного науково-технічного університету (за сумісництвом).

З травня 2010 року – ректор Чернігівського державного технологічного університету. У рейтингу університетів «ТОП-200 Україна» 2018 року його виш посідав 93-е місце з 200.

У його науковій роботі проект false-science уже знайшов плагіат.

Майно

У своїй декларації за 2019 рік ректор вказав, що не має власного житла, квартирою на 77 квадратних метрів володіє дружина.

Користується двома авто — Toyota Land Cruiser 200 2011 року випуску та Mitsubishi Pajero Wagon 2013 року, а дружина — Ford Kuga Titanium 2012 року.

За минулий рік отримав 509 577 грн зарплати, тобто в середньому — 42 тис грн на місяць.

Сумарно в родини понад 60 тис доларів і 85 тис грн готівкою.

Політичні погляди

В своєму інтерв’ю 2010 року Сергій Шкарлет, який балотувався тоді в депутати облради від Партії регіонів, заявляв:

«Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича.

Не змінив своїх переконань навіть тоді, коли довелося відчути на собі певний тиск тодішньої правлячої партії, яка наполегливо пропонувала отримати її партквиток. Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів. Впевнений, разом з Президентом ми вибудуємо міцну вертикаль влади, яка займатиметься ділом і досягне значних результатів».

Міністр освіти та науки при Вікторі Януковичі Дмитро Табачник особисто вручав Сергію Шкарлету нагрудний знак та посвідчення «Заслужений діяч науки і техніки».

У 2013 році наказом Віктора Януковича Шкарлета призначили до складу Комітету з Державної премії України в галузі освіти, за міністра Дмитра Табачника був членом акредитаційної комісії.

Того ж таки грудня 2013 року, коли уже тривала Революція Гідності, ректор ще був у Партії регіонів, до нього звертався обласний штаб з вимогою покинути її лави.

Членкиня освітнього комітету Ради Наталія Піпа підтвердила факт спілкування комітету з кандидатом. Розповіла, що його питали про членство в Партії регіонів. Сергій Шкарлет відповів депутатам, що “ніколи там не був”, але йому «видавали членський квиток».

«Він дещо заплутався у свідченнях: спершу сказав, що не був членом Партії регіонів, потім сказав, що був, але «ви ж розумієте, то був час такий, не можна було інакше». Коли я сказала, що знаю ректорів, які точно робили інакше – Сергій Шкарлет знизав плечима», — прокоментувала неформальну «співбесіду» інша членкиня комітету Інна Совсун.

У період Євромайдану Сергій Шкарлета також погрожував студентам, які виходили на протести. Цю інформацію підтвердив тодішній декан університету, де Шкарлет є ректором, Олександр Кухарук. «Це правда. Він навіть вимагав зняти з гуртожитку український прапор, але потім домовився зі студентами, які це зробили. Тоді він був радником Дмитра Табачника, який розглядав його певний час на свого заступника», — сказав Кухарук.

«Я певний час вважав його своїм другом. Він людина, м’яко кажучи, не дурна, але це великий флюгер. Людина з певними моральними деформаціями», — додав колишній колега кандидата.

У 2015 році Сергій Шкарлета балотувався до Чернігівської обласної ради 7-го скликання від Блоку Петра Порошенко (БПП). Але програв.

Зв’язки

Обізнаний в ситуації співрозмовник із сфери освіти розповідає, що Сергій Шкарлет є креатурою Олексія Дніпрова, керівника апарату Офісу Президента. Дніпров працював заступником міністра освіти часів Віктора Януковича Дмитра Табачника, а потім перейшов працювати в Адміністрацію Президента.

Журналісти програми розслідувань «Схеми» з’ясували, що Олексій Дніпров зміг уникнути люстрації завдяки листу очільника Національного агентства з питань держслужби Костянтина Ващенка на адресу Адміністрації Президента. Там Ващенко писав, що Дніпров не підлягає люстрації, бо за часів Януковича мав посаду «заступник міністра – керівник апарату», а люстрації підлягають тільки особи, що були просто «заступниками міністра».

Що кажуть прихильники кандидата

Ректор Київського національного університету будівництва та архітектури Петро Куліков сказав, кандидатура Сергія Шкарлета на пост міністра — це пропозиція «ректорського корпусу». Володимиру Зеленському дали на розгляд декілька кандидатур. Пропонували також і Олексія Дніпрова (того замого заступника Дмитра Табачника).

«Це ті люди, які можуть скерувати ректорат, знають всю систему від початку і до завершення, мають авторитет, досвідчені. Знають принципи державного управління, а їх мало хто знає. Я Сергія Шкарлета знаю понад 10 років. Я голова ради ректорів Київського регіону, він входить в нашу спілку, бачив його як організатора, як він зробив свій вуз, як він керує. Не хочу порівнювати з тими, хто був», — сказав Куліков.

На питання про причетність кандидата до Партії регіонів відповів: «Я не був в жодній партії, крім Комуністичної. Просто я за що: взагалі ректор не може бути з чиєїсь партії, ректор — це державна людина, вмонтована в систему влади. Якщо сьогодні я буду прти влади, то пишу заяву на звільнення і йду».

Чого чекати від нього на посаді

За словами Інни Совсун, на комітеті Сергія Шкарлета запитали, навіщо він іде в міністри.

«Він відповів: «Ну, я в родині – четверте покоління освітян. Я дуже переймаюсь». Ні, це був не вступ, це була вся суть відповіді», — переповідає депутатка.

І додає, що міністр не представив свою програму: по вищій освіті уточнювальні запитання «ще якось відбивав», але не міг чітко висловлюватись по дошкільній, шкільній, професійно-технічній освіті.

Ганна Новосад твердить, що Сергій Шкарлет має «шалену підтримку». Чому? Бо «окремій когорті ректорів дуже потрібен свій зручний міністр, який буде не про якість освіти, а про зручність заради збереження своїх посад. І грошей».

Ексміністерка освіти твердить, що серед прихильників кандидата уже обговорюють:

  • скасувати ЗНО на вступ після коледжів (раніше можна було вступити після 9 класу в коледж, а потім — одразу на третій курс університету, уникаючи ЗНО, тепер ЗНО з української мови та літератури обов’язкове — Ред.),

  • обмежити ЗНО на магістратуру,

  • скасувати показники ефективності ректорів, які дозволять розірвати з ними контракт достроково,

  • скасувати фінансування університетів за результатами їх діяльності.

Її слова підтверджує й обізнаний співрозмовний, який працює у системі освіти. Заявляє, що під загрозою найперше опиниться єдиний вступний іспит з іноземної мови на магістратуру, так зване ЗНО на магістратуру. А також під загрозою ЗНО для випускників коледжів, які хочуть вступати потім до університетів. Воно перекрило схему, коли підлітки вступали до коледжу, а потім — уникаючи ЗНО — одразу на 2-3 курс вишу. «Особливо це б’є по протореному шляху обходу ЗНО, коли коледж є філією університету», — пояснює співрозмовник.

Він додає, що також хочуть зняти обмеження, які не дозволяють ректору бути більше двох термінів на посаді, і втрутитися у новостворену формулу розподілу фінансування між університетами.

«До чого ці всі зміни? Окремим ректорам, і вочевидь, пану Сергію, чхати на якість освіти, на майбутнє студентів, їм треба не хороші студенти — їм треба контингент. Саме так називаються в їхньому світі вступники з будь-яким рівнем знань, з яких вони просто знімають гроші», — переконана ексміністерка Ганна Новосад.

economics-prorok.com


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Покупка СК «Орион плюс» башкирской компанией «Стройблоктехнология» является сюжетом со многими переменными, в которых могут быть задействова…
Юрий Борисов объявил о создании к 2033 году российской орбитальной станции и представил график работ, под которые еще в марте было выделено …
Облапошил бюджет, раскаялся и снова иди рули бюджетными деньгами?
В 2017 году нидерландский предприниматель Йоррит Фаассен, бывший зять Владимира Путина ударил полицейского по голове, когда тот пытался кого…
Находящийся в розыске бизнесмен Борис Ушерович из-за границы наладил схему по поставке в обход санкций в Россию телекоммуникационного оборуд…
Неужели весь проект по строительству 11 терминалов от «Логопера» может оказаться аферой, а хозяин компании Александр Кахидзе мог водить связ…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте