Скелет Фірташа у шафі Наливайченка

Скелет Фірташа у шафі Наливайченка

Скелет Фірташа у шафі Наливайченка

16 июня 2015 г.

Сергей Варченко

Валентин Наливайченко протягом тривалого часу вміло шив у дурні оточуючих. Приємна зовнішність, гарні манери та знання іноземних мов відволікали увагу від головного факту – те, що він у політиці є висуванцем клану Фірташа-Льовочкіна.

Багато хто забув усі деталі його кадрового зростання, але тепер час згадати – наприклад, саме Наливайченко у 2009 році взяв до себе першим заступником глави СБУ Валерія Хорошковського – на той час бізнес-партнера клану Фірташа-Льовочкіна на телеканалі Інтер.

Так само забули, як у березні 2009 року слідче управління СБУ порушило кримінальну справу про 11 мільярдів кубометрів газу Фірташа. Того самого газу, який Фірташ за часів Януковича-президента та Хорошковського в СБУ благополучно собі повернув – навіть з відсотками.

Багато хто не пам’ятає, що ця кримінальна справа зразка 2009 року дозволяла Януковичу відбивати наскоки на нього західних лідерів про те, що Тимошенко він посадив з політичних міркувань. "Та ви що, – розводив руками Янукович. – Цю справу порушили, ще коли я не був президентом". І був у чомусь правий.

Після обрання Януковича Наливайченко почав шукати себе в політиці – та утворив альянс разом з керівником УкрСпецЕкспорту часів Ющенка та кумом Юлії Льовочкіної Сергієм Бондарчуком.

Спочатку "тандем" намагався покерувати партією Наша Україна, а потім пішов у вільне плавання. Закінчилося тим, що Наливайченко за квотою РУЕ потрапив у список УДАРу на виборах 2012 року, після чого в 2014 за квотою Кличка очолив СБУ.

А от тодішній партнер Наливайченка Бондарчук нікуди не потрапив. Точніше, він потрапив на сайт Інтерполу – і зараз оголошений у міжнародний розшук.

Працюючи в СБУ, Наливайченко взяв на посаду речника Маркіяна Лубківського – ще одну особу з орбіти РосУкрЕнергівського лобі. Так, Лубківський хоч і є кумом Клюєва, але в останні роки президентства Януковича очолював наглядову раду компанії "Укрреставрація", яку через кіпрський офшор контролювали Льовочкін та завгосп Януковича Кравець. Ця компанія відома тим, що є власником "Гостиного двору", спроби перебудувати який закінчувалися скандалом та побиттям активістів.

Уже будучи депутатом, Наливайченко за часів Януковича нічим особливим себе не проявив – хіба що здивувала його поява на заході Фірташа в Лондоні "Дні України у Великобританії".

 qhiddkidzuiqqrkmp



А цього року, ставши депутатом, я отримав докази того, що Наливайченко використовував свою посаду глави СБУ для зведення рахунків з комерційними конкурентами Фірташа.

Зокрема, ідеться про бізнесмена-громадянина США, якому рішенням СБУ було заборонено в"їзд до України. Прізвище цієї людини я не маю права розголошувати публічно, оскільки воно міститься в документах під спеціальним грифом.

Сталося це 25 липня 2014 року, коли бізнесмен прилетів до "Борисполя", а співробітники Державної прикордонної служби відмовили йому в перетинанні кордону України, без повідомлення причини для заборони.

Згодом СБУ на лист адвоката повідомила, що інформація, яка слугувала підставою для прийняття рішення про заборону в’їзду в Україну, є державною таємницею.

При тому, що підприємець відповідно до закону "Про іміграцію" мав пільги для в’їзду в Україну як особа, яка здійснила іноземну інвестицію в економіку України на суму понад 100 тисяч доларів.

Насправді, американському громадянину було відмовлено у в’їзді, оскільки Фірташ захопив одне з підприємств громадянина США, а Служба безпеки допомагала олігарху усунути конкурента.



Мене мало цікавить корпоративна суперечка Фірташа та американського підданого. Вони можуть судитися, ходити на стрілки або напитися в сауні. Але коли спецслужба воюючої країни залучається для блокування в’їзду громадянину США, щоб Фірташ міг безпечно управляти захопленими активами – це переходить будь-які межі. І це сталося руками Наливайченка, який декілька місяців не надавав жодної інформації по цій справі (при тому, що я маю допуск до державної таємниці всіх категорій) – аж доки мені не довелося направити запит через Верховну Раду.

Зрештою, мені показали деякі документи. Те, що я побачив у матеріалах справи, мене розсмішило – бізнесмена не пускали в Україну, оскільки він проходить по кримінальній справі, яка взагалі не належить до сфери відання СБУ. Хоча, навпаки, СБУ мала би всіляко заохочувати його приїзд, аби допитати по справі.

Сподіваюсь, колись з цієї історії буде знято гриф секретності. Сам американський громадянин, про якого згадується у цій історії, звернувся до членів Конгресу США в зв’язку із забороною на в’їзд до України. Один із депутатів нижньої палати американського парламенту планує відвідати Україну, щоб порушити питання на політичному рівні.

Ця історія – типовий приклад альянсу олігархів, політиків та силових структур, без руйнування яких ми ніколи не побудуємо нормальну Україну. І зараз прийшов час Наливайченку піти. Піти, аби не ганьбити далі честь спецслужби.

Сергій Лещенко

 

http://blogs.pravda.com.ua

 

Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Юрий Борисов объявил о создании к 2033 году российской орбитальной станции и представил график работ, под которые еще в марте было выделено …
Облапошил бюджет, раскаялся и снова иди рули бюджетными деньгами?
В 2017 году нидерландский предприниматель Йоррит Фаассен, бывший зять Владимира Путина ударил полицейского по голове, когда тот пытался кого…
Находящийся в розыске бизнесмен Борис Ушерович из-за границы наладил схему по поставке в обход санкций в Россию телекоммуникационного оборуд…
Неужели весь проект по строительству 11 терминалов от «Логопера» может оказаться аферой, а хозяин компании Александр Кахидзе мог водить связ…
Олигарху Виктору Харитонину дадут подзаработать на госбольницах Башкирии? Госмедицину ставят на коммерческие рельсы с конечной станцией за г…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте