У ДОБРОВОЛЬЦІВ НІЯКОГО ПОЗИТИВНОГО НАСТРОЮ СТОСОВНО КИЇВСЬКОЇ ВЛАДИ НЕМАЄ

У ДОБРОВОЛЬЦІВ НІЯКОГО ПОЗИТИВНОГО НАСТРОЮ СТОСОВНО КИЇВСЬКОЇ ВЛАДИ НЕМАЄ

У ДОБРОВОЛЬЦІВ НІЯКОГО ПОЗИТИВНОГО НАСТРОЮ СТОСОВНО КИЇВСЬКОЇ ВЛАДИ НЕМАЄ

24 июня 2015 г.

Петр Погибин

Дмитро Ярош в інтерв’ю розповів про поєднання військових і депутатських обов’язків, про своє політичне майбутнє і ставлення до центральної влади.

 

Влащенко: Сьогодні у нас в студії народний депутат України, голова військово-патріотичного руху “Правий сектор” – Дмитро Ярош.
Привіт, Дмитр
е. Рада вас бачити не в лікарняній палаті. Поки ви воюєте на сході, тут у смертельній сутичці сходяться ті люди, які пліч-о-пліч стояли на Майдані. Ви весь час на війні, але ви народний депутат. Ви себе ким вважаєте – політиком чи військовим?

Ярош: Я все ж таки очолюю військово-політичний рух – тому доводиться займатися і війною, і політикою. Політичне забезпечення нашої військової кампанії теж необхідне. Ми сьогодні багато робимо для того, щоб у Верховній Раді представлялися інтереси наші, для того, щоб ті революційні події, які відбулися на Майдані, мали логічне продовження, щоб революція все ж таки отримувала конкретні результати. І тому ми вносимо і законопроекти певні, які роблять еволюційні кроки в сфері національної безпеки і оборони. Я говорю про закон про Добровольчий український корпус, який ми внесли, поправки до закону про зброю, які ми внесли, поправки до законів про соціальний захист тих хлопців, які воюють і є учасниками бойових дій. Така робота постійно триває. Через своїх друзів-депутатів я багато чого можу робити і впливати на якісь певні події через команду своїх помічників і юристів.

– Рано чи пізно вам доведеться визначатися – ви політик чи військовий?

– Так.

– Ви внесли закон про Добровольчу армію. Що це за закон?

 Ми взяли найкращий досвід європейських країн – Фінляндії, Естонії, Швейцарії – і внесли його в цей закон. І українська традиція там була. Коли ми говоримо про Естонію – там є Кайтселійт – добровольчий рух, “Ліга оборони Естонії”, який узаконений і, відповідно, може впливати на сферу національної безпеки і оборони. Люди, які створювали Кайтселійт, говорять про те, що вони теж користувалися українським досвідом – досвідом українського козацтва. Для нас це близько, і ми можемо зробити таку систему, яка б дозволяла використовувати добровольчий потенціал. Як війна показала, він дуже великий є, і добровольці найкраще воюють на фронті. Як би там не було, вони вмотивовані люди. І, відповідно, ми можемо весь цей потенціал задіяти і до боротьби з тероризмом, і до боротьби із зовнішніми загрозами, і для вирішення якихось певних внутрішніх проблем. Це система, яка дозволяє створити резервні батальйони по всій країні, які може використовувати і МВС для якихось певних речей, і СБУ, і ЗСУ – там все це прописано. Ми зараз намагаємося створити в ВР певну групу депутатів, яка б лобіювала і цей закон, в тому числі, і щоб ми його все ж таки провели. На мій погляд, тут треба тільки добра воля керівників найбільших фракцій і президента, звичайно, який впливає на парламент.

– Який ресурс у ДУКа? Скільки батальйонів?

– На цей момент це близько 14 батальйонів, які знаходяться в тилу, запасні наші батальйони. Це 5-й, 7-й, 9-й батальйони, які на передовій, 8-ма окрема група і окрема тактична група.

– Фактично це окрема армія, яка вимагає свого закону.

– Так.

– Які у вас стосунки з Наливайченком? Як ви бачите цей сьогоднішній конфлікт між СБУ і президентом, між СБУ і ГПУ?

– З Наливайченкому мене дружні стосунки, і я їх ніколи не приховував. Але він ніколи не мав впливу на створення, тим більше “Правого сектора”. Життя – це ж не тільки політика, є якісь спільні інтереси, якісь спільні дії.

– Коли ви познайомились?

– В 2008-2009 році. Коли ми з Наливайченком одразу, в перші дні після Революції гідності, зайшли в центральнее управління, там був певний безлад. Працівників не було, на підлозі валялися документи. Він почав будувати Службу безпеки буквально з нуля – я був свідком того, як висилалися оперативні групи, які мали затримувати тих злочинців, які тоді втікали з України. І частково вони затримувалися – затримання того ж Губарєва і т. д. Відповідно, хлопці працювали дуже маленькими силами. Зараз ефективність роботи СБУ набагато збільшилася – це видно по ліквідації “Бесарабської народної республіки” так званої, яка була нейтралізована за рахунок дій СБУ, недопущення харківських всяких там народних республік і т. д. Нещодавно СБУ опубліковало дані про те, що взята ДРГ на Дніпропетровщині. Ми активно співпрацюємо з контртерористичними підрозділами СБУ, допомогаємо всім, чим можемо допомогти.

– Тобто ви не згодні з формулюванням президента, що Наливайченко “не впорався зі своєю роботою”?

– Не згоден, абсолютно. Але, знаючи Валентина, можу сказати, що він реально не тримається за це крісло і готовий до відставки. Просто чи піде вона на користь справі? Я дуже сумніваюся.

– Як ви вважаєте особисто, як депутат, чи підтримуєте ви ідею перезавантаження топ-менеджменту Міноборони?

– Я, окрім того, що народний депутат, ще є радником начальника Генерального штабу. Ми домовились, що я курую, власне, ДУК і питання військово-патріотичного виховання. Я можу орієнтуватись в ситуації. І я завжди говорив і зараз це підкреслюю:не в Муженкові справа. Справа взагалі в системі ЗСУ, яка є практично калькою ЗС СРСР, навіть гірших зразків тих збройних сил, бо 23 роки армія у нас руйнувалася, і, відповідно, та генеральська прослойка, яка є в тому ж Генеральному штабі, навіть позитивні якісь рішення, які приймає Муженко і опускає їх вниз, вони або саботуються, або виконуються не так, як треба. Вже і волонтерський десант завели у Міноборони і у Генштаб, але і це ще не допомагає ситуації.

– Роль особистості в армії переоцінити важко. Хтось може в “Правому секторі” саботувати вказівки Яроша?

– Теоретично можливо, але і кара гідна.

– Чи відчуваєте ви необхідність своїх консультацій для Муженка? Чи ви вважаєте, що в цих домовленостях ви були розмінною картою: ви стали радником, а вам дозволять те й те, і т .д.?

– Це не розмінна карта – це власне політика. Ми налагодили комунікації нормальні. Ми вирішуємо питання – є дорожня карта державної легітимізації ДУК, і вона полягає в тому, що зброя, яка у нас на руках, трофейна, легально куплена і т.д., вона зараз на відповідальному зберіганні.

– Муженко на своєму місці?

– Мені не дуже етично висловлюватися зараз – на місці чи не на місці. Я просто не бачу зараз серед генералів генерала, який би замінив його, і все там би змінилось.

– Днями заступник командувача АТО Федічев зробив заяву: “Якщо Росія почне повномасштабну війну з використанням авіації і ракетних комплексів “Іскандер”, нам технічно складно буде цьому протистояти”.

– Це генеральські штампи. Війна іде гібридна проти нас. Зрозуміло, що потенціал російських збройних сил на порядок вищий, ніж український. Але при всьому тому боротися треба не тільки танками, артилерією і т. д. Існує дуже багато форм. Партизанський рух в багатьох країнах світу вирішує якісь певні питання. Тобто можна піти шляхом створення Сил спецоперацій і активізувати його максимально. Зараз відбуваються певні речі, які засекречені, і я про них не можу говорити, але і там відбуваються певні зміни – там бойові офіцери призначені на певні посади. Наприклад, Муженко призначив Забродського Михайла, командира бойових бригад, командувачем ВДВ. Я з ним воював і знаю фаховість цієї людини. Комбриг 93-ї бригади став на генеральській посаді начальником “Десни”, навчального центру.Олег теж всю війну пройшов, і це теж бойовий офіцер. Це те, про що ми говорили влітку минулого року – є офіцери рівня майорів, підполковників, які вже мають бойовий досвід і у яких душа болить за ЗСУ – їх треба піднімати.

– Що ви думаєте про останню хвилю мобілізації, коли беруть “молодняк”, який нічого не знає і його потрібно навчати? Чи треба укладати контракти з тими, хто хоче і вміє воювати?

-Мобілізація невдала. І шоста хвиля, яка починається, думаю, що вона теж буде невдала. Знову-таки ж користуємося тими радянськими зразками: мобілізаційними планами і т. д. Тому в цьому напрямку теж треба працювати і змінювати цю систему.

– Але ж ми вже 1,5 року знаємо, як потрібно. Чому ми за іншим принципом не формуємо армію?

– Люди не готові до мобілізації. І навіть ті кадри, які могли б бути корисними – розвідники, артилеристи, танкісти, – ніхто не хоче! Війни немає! Навіщо туди йти воювати? Психологічно немає в суспільстві війни. Це найбільша проблема. Все залежить, власне, від Верховного головнокомандувача. Вони створили Міністерство пропаганди, а його роботу ми не бачимо абсолютно. Я вчора приїхав, мене хлопці запросили на презентацію чергового фільму про донецький аеропорт “Добровольці божої чоти”. Там, власне, “Правий сектор”, десантники, ті, хто обороняв донецький аеропорт, і автори фільму вийшли до представників влади, бізнесменів з пропозицією: давайте розкручуватись, це той фільм, на який може молодь орієнтуватись. Він пройшов по кінотеатрах по Україні, люди йдуть, повні зали, але від держави – жодної підтримки. А на таких фільмах можна виховувати молодь. Такі фільми вже можуть впливати і на мобілізацію. Це теж конкретна дуже річ.

– Хто сьогодні навчає молодих? Чи є у нас кому їх навчати?

– Бойові офіцери, які мають бойовий досвід, стають тими, хто навчає новопризваних солдатів всім азам військової справи, які необхідні на фронті. І ті навчання в Широкому Лані, які я бачив, вони, напевно, перший раз в історії незалежної України були проведені з бойовими стрільбами, коли “Гради” працюють, йде наступ, наприклад, і снаряди рвуться за 0,5 км від особового складу, авіація працює… Також нам допомагають іноземні інструктори: канадійці, США, європейські країни інструкторів направляють.

– Чи виконує соціальні зобов’язання держава стосовно ваших товаришів (оплата 1000 грн в день, квартири тощо)?

– Не так, як хотілося б. Але певні зрушення є в цьому плані – я спілкуюся з хлопцями, які вже на “дємбєль” пішли, після року війни. Одні отримали статус учасника бойових дій і, відповідно, соціальний пакет, другі ще не отримали. Хоча цифри, що мені приводили – йде динаміка позитивна в цьому плані.

– Від чого це залежить?

– Від місцевої влади, в тому числі, але, крім того всього, від заскорузлості бюрократичного апарату МО. В них там завалені кімнати особовими справами. І таке враження, що ми живемо не в 21 ст. і комп`ютеризації немає. Відповідно, це дуже сильно стопорить ці всі речі. Я вже не говорю про добровольців. З бійцями ДУК нам вдалося провести поправки в закон про соціальний захист, де і добровольці зазначені. Ми передали списки загиблих, наших побратимів, для того, щоб сім’ї отримали соціальний пакет, але поки що прецеденту жодного немає. Бюрократична тяганина, купа довідок, відповідно, дуже важко воно йде.

– Хочу процитувати Юрія Касьянова: “Чим довше перебуваєш в зоні, тим менше хочеться писати в Фейсбуці. Пізно вночі, дотягнувшись до інтернету, якщо він є, пролистаешь стрічку і розумієш – ти на іншій планеті. Позиція Заходу, підступи Кремля, сварка Наливайченка з Порошенком, заяви ОБСЄ, курс долара і самі грошітут майже нічого не значать”. Скажіть, а що має значення для тих людей, які в окопах на передовій?

– Мабуть, найбільше їм хочеться певного визнання суспільства – що вони роблять це не просто так. Тим більше опозиційна така війна-не війна, невідомо що. Я якраз потрапив недавно в Широкине, там “ОБСЄшники” були, і не було обстрілу. Як тільки вони поїхали – три години працювала їхня артилерія, міномети, які мали були відведені. Три години – і у нас нема отвєтки. Що думають люди на передовій – що їх зливають, що їх зраджують, бо так не має бути. Хоча я був свідком розмови Муженка і декількох генералів – Муженко давав вказівку, що якщо є вогонь по наших, то вогонь у відповідь має відкриватися. Правда, це було місяць тому, може, за цей час змінилося щось. Але це неправильно, і бійці вважають, що це зрада. І мають повні підстави, бо поранення отримують. В нас, в ДУК, за останні декілька тижнів, на тих ділянках фронту, де ми розташовані, близько 25 поранених, двоє вбитих. Буквально за два тижні. Немає адекватної, симетричної відповіді на дії російських терористичних військ.

– Що думають ваші товариші про уряд, про президента, про тих людей, які перебувають тут і продовжують жити, ніби нічого не трапилося? Вони знають, заради чого вони воюють?

– Я набагато більше спілкуюсь з добровольцями, і зрозуміло, що ці всі люди знають, за що вони воюють -“за Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ”. Але при тому всьому всі чудово усвідомлюють, що це, що робиться в тилу – це зрада і національних, і державних, і будь-яких інших інтересів. Ніякого позитивного настрою стосовно державної влади київської немає – ні до президента, ні до уряду. Тим більше батьки чи дружини дзвонять – говорять про соціально-економічний стан, про те, що нема за що жити. І воно нічого доброго ні для влади, ні для держави не принесе, поки ця ситуація не буде радикально змінена.

– Що робити з тим, що солдати, які приходять після бойових дій, після ротації, п’ють?

– Дуже важливо налагодити соціально-психологічну реабілітацію бійців. Навіть по лінії нашого корпусу працюємо з психологами, намагаємося це робити. Наші так не п’ють, але це все одно велике психологічне навантаження – коли постійно кров, коли поряд гинуть твої друзі. Я вчора із заступником міністра соціальної політики зустрічався, і ми обговорювали це питання. Я знаю, що західні партнери України постійно звертаються з певними пропозиціями, щоб зробити реабілітаційні центри, повезти людей за кордон, ще щось спробувати. Частково воно робиться, але дуже повільно, і не так, як мало б бути. Тому хлопці-армійці знаходять вихід в п’янці. Але це ж не вихід. Бо потім злочини всілякі кримінальні відбуваються.

– Як ви плануєте контролювати появу і зростання радикально налаштованої молоді?

– Ступінь радикалізму завжди зростає в суспільстві нестабільному. Там, де влада не має реформ, не має позитивних зрушень – цей ступінь радикалізму не проконтролюєш повністю ніколи. Він буде зростати, поки наша влада займається тим, чим вона займається: не будує українську державу, а з`ясовує стосунки між собою, не блокує корупційні схеми і т. д. Тому тут нічого не зробиш – рівень радикалізму, швидше за все, буде зростати в суспільстві. Це варіант для держави не дуже добрий.

– Що треба робити з тим, що військові частини виходять з правового поля, як батальйон “Торнадо”, якому закидають грабежі, тортури і згвалтування?

– Безумовно, це має каратися. Але при тому всьому тут треба дуже детальне розслідування. Я не можу про це говорити, бо не володію матеріалом. А ви знаєте, які в нас прокурори – однозначної довіри до всіх прокурорів в мене немає. Тут має бути комплексна перевірка, і депутатам треба взяти на контроль – чи воно відповідає дійсності, чи це черговий етап боротьби з добровольчим рухом. Це ж добровольчий підрозділ – колишній “Шахтарськ”, який потім став “Торнадо”. Я отримував інформацію ще в минулому році, що існують певні проблеми в певних добровольчих формуваннях. Туди ж не всі ангели приходять – є люди, які воюють, а є люди, які займаються всілякими схемами. Але з ситуацією треба розібратися, щоб це не була помста за якісь речі, бо я чув, що хлопці затримали контрабанду, і після цього…це як з Наливайченком виходить – поки не озвучується якась тема, все нормально, ніяких претензій. Як тільки йде якесь затримання, блокада контрабандних потоків – відразу виникають проблеми.

– Чи є в армії тортури, мародерство, контрабанда в масовій кількості?

– Звичайно, якісь певні такі речі є. Повністю від того не втечеш, а коли ще система армійська не досконала, контроль за правопорядком у військових частинах дуже недосконалий. Ми вносили ж до Верховної Ради закон про військову службу правопорядку, але ВР не прийняла той закон, тобто не дала можливості власне армійським підрозділам, поліцейським, контролювати ситуацію. Воно є, але я б не сказав, що то дуже масово і скрізь і всюди.

– Хто повинен контролювати це все?

– Військова прокуратура і військова служба правопорядку.

– А в армії це залежить від командирів – що відбувається в частині?

– Безумовно, армія – це авторитарна структура. Командир або дозволяє, або чогось не бачить, або є не компетентним. Якщо береться полонений диверсійно-розвідувальною групою, а командир сидить в цей час на командному пункті, полонений добренько пресується, а командир може це і не бачити, не знати, бо існує певна групова порука в цій мікрогрупі. Такі можливі випадки, але не треба перебільшувати – то можуть бути одиничні випадки, коли на адреналіні хлопці воюють, то людина добра і чуйна на війні може себе проявити як певний звір, в певній конкретній ситуації.

– Партія “Укроп” – це ваша історія буде?

– Ні. Ні в якому разі.

– Тобто ви підете на вибори з “Правим сектором”?

– Звичайно. Це навіть не обговорюється.

– За рахунок чого зростає ваш рейтинг? Ви ж весь час мовчите.

– Я сам дивуюсь. Я не часто з’являюсь у Києві. Але коли можу, завжди даю інтерв ‘ю. Навіть на виборах, коли я вів свою виборчу кампанію, я говорив виборцям, що поки йде війна, 90% часу я буду віддавати війні. Це в мене прифронтовий округ, якраз останній на сході Дніпропетровської області, і головне моє завдання, як депутата і провідника “Правого сектора”, – це не пустити війну сюди. І я це максимально роблю.

– Ви в числі прогульників у ВР.

– Я на лікарняному знаходжуся. Етапний лікарняний, на 4 місяці, вже в ВР переданий, а далі вже реабілітація.

– Вийдете з лікарняного і будете весь час у ВР?

– Ні, не буду. Буду, але не так часто, поки йде війна. Якби був мир, то я займався б повністю депутатською діяльністю. Я бачу, що мандат депутатський необхідно використати в першу чергу для того, щоб реалізувати ті зобов’язання, які я маю перед добровольцями, армійцями.

– Чи відчуваєте ви іноді відчай?

– Не до того.

– Як часто ви спілкуєтеся з дніпропетровською командою?

– З Філатовим дуже часто, і по депутатській діяльності у нас дружні стосунки з ним.

– Який сьогодні рейтинг у “Правого сектора”?

– Близько 5% по Україні.

– Чи були ви за кордоном за останній рік?

– Я в Інтерполі в розшуку- не був.

– Чи були за кордоном ваші родичі?

– Ні.

– Чи вірите ви своєму президенту?

– Ні.

– Чи вірите ви міністру оборони?

– Я вірю в Бога. Мені здається, що Полторак непогано працює.

– Чи є у вас хрещені діти? І чи займаєтеся ви ними?

– Так, є. Але зараз дуже мало, нажаль.

– Хто з дітей депутатів або чиновників воює на передовій?

– Не знаю, не зустрічав.

– Які почуття ви відчуваєте стосовно російського народу?

– Російський народ є носієм російського імперіалізму. Якби російський народ займав іншу позицію – не було б агресії проти України. Але ненависті в мене немає. В мене дуже багато росіян в підроздалах “Правого сектора” воює проти російського імперіалізму.

– Хто з сучасних українських політиків викликає у вас повагу?

– Звичайно, є люди, які займають принципові позиції.

– Є люди, які для вас є взірцем?

– Я український націоналіст, і, відповідно, приклади – це і полковник Коновалець, і Роман Шухевич, і Степан Бандера, і мій вчитель, нажаль покійний, Василь Іванишин. Це ті люди, на яких я намагаюся рівнятися.

– Три речі, які вам вдалося зробити за останній рік?

– Найголовніше – вдалося зробити “Правий сектор” фактором політичного життя, державного будівництва. Друге – це ДУК як певне явище у військовій площині, і третє – вдалося увійти в українську політику, навіть несподівано для себе.

– Дякую, Дмитре. Бажаю вам, щоб ви залишилися живі, щоб ви працювали для української політики і не пішли з неї, а також щоб ви працювали для української армії.

 

Джерело: телеканал “112 Україна”

 

Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте