Війна в ГПУ: Сакварелідзе витрачав гроші ЄС, а не держави — Галабала

Війна в ГПУ: Сакварелідзе витрачав гроші ЄС, а не держави — Галабала

Війна в ГПУ: Сакварелідзе витрачав гроші ЄС, а не держави — Галабала

07 августа 2015 г.

Петр Погибин

Генпрокуратура проводить перевірку відносно заступника Генерального прокурора Давида Сакварелідзе за розтрату бюджетних коштів, повідомило УНН джерело в ГПУ.

Сакварелідзе нібито підозрюється в розтраті бюджетних грошей при проведенні тестування для працівників прокуратури. Однак у Генпрокуратурі спростовують інформацію про проведення перевірки.

Генеральна прокуратура не проводить ніякої службової перевірки стосовно заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе. Це офіційне повідомлення, яке поширила прес-служба відомства у відповідь на розтиражовану в ЗМІ інформацію. У силовому відомстві пояснили, що в обов’язки Сакварелідзе не входить координація роботи підрозділів ГПУ, які займаються питаннями матеріально-технічного та фінансового характеру. Тому він не має безпосереднього відношення до витрат бюджетних коштів.

Водночас, через кілька годин після цієї заяви, інформагентство УНН опублікувало в мережі документ такого змісту: «Наказом генпрокурора від 5 серпня призначено службове розслідування, у зв’язку з чим, пана Сакварелідзе просять відповісти на кілька запитань з приводу проведеного тестування працівників прокуратури».

Що насправді відбувається у Генпрокуратурі, радіостанція Голос Столиці дізналася в адвоката, заступника голови спеціальної комісії з перевірки суддів при Вищій раді юстиціїМаркіяном Галабалою.

Документ щодо цієї перевірки є, а за офіційною версією цієї перевірки немає. Що це взагалі може означати?

— Я наголошую на тому, що це є припущенням, але моя версія така, що справді було замовлення програм для тестування кандидатів на прокурорські посади, і це питання курував Давид Сакварелідзе. Це здійснювалося на вимогу закону, але фінансувалося не з державного бюджету, а за кошти міжнародних донорів, і очевидно, що це була Рада Європи. Власне, ці питання замовлення будь-яких програмних продуктів для державних органів — це досить складна і зарегульована процедура, для цього потрібно оформити дуже велику кількість документів і цьому присвячена окрема постанова Кабміну №869. Я підозрюю, що в ході замовлення тих тестових програм можливо були порушення якісь пункти цієї постанови Кабміну, але це сталося не через злий умисел відповідних працівників прокуратури, а, скажімо, через певні ментальні особливості та інші питання. І цим скористалися в тій війні, яка відбувається на рівні Генеральної прокуратури.

Прес-служба каже про те, що пан Сакварелідзе не має до цього відношення і не міг займатися розподілом фінансів, оскільки це не входить до його функціональних обов’язків. Але є документ про те, що саме він ініціював перевірки і вирішував, як саме вони будуть проходити. На яких підставах?

— Все правильно. Треба зробити акцент, що при замовленні цих тестових програм бюджетні кошти не використовувалися, а використовувалися кошти донора, міжнародного донора. Тому державі у даному випадку шкода не заподіяна і не могла бути заподіяна.

Чи має він повноваження замовляти ось такі розробки?

— Очевидно, що повноваження були, тому що він керує реформуванням на рівні Генеральної прокуратури і цього державного органу. І, власне, замовляти ці тести і затверджувати їхній зміст повноваження в нього були.

Якщо припустити, що така перевірка вже є, наскільки вона може бути страшною для самого пана Сакварелідзе?

— Потрібно розуміти, що службова перевірка може мати дуже широкий спектр висновків. Вона може встановити як відсутність порушення законодавства, так і констатувати порушення законодавства. В наслідок цього можуть і звільнити з посади, і притягнути до дисциплінарної відповідальності, дати догану, а можуть навіть передати відповідним слідчим органам, щоб вони встановили, чи нема там складу злочину. Але я думаю, враховуючи наявність прес-релізу прокуратури про те, що ніякого службового розслідування немає, що питання оформлення цих тестових програм будуть намагатися вирішити полюбовно і оформлять документацію по них відповідно до постанови Кабміну №869.qhiddxiuridrkmp />

newsradio.com.ua


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте