Науковці звинувачують міністра культури у лобіюванні інтересів чорних археологів та забудовників

Науковці звинувачують міністра культури у лобіюванні інтересів чорних археологів та забудовників

Науковці звинувачують міністра культури у лобіюванні інтересів чорних археологів та забудовників

14 августа 2015 г.

Евгений Дятлов

У нещодавньому інтерв’ю міністр культури видав сенсаційну заяву про свій законопроект, який може легалізувати продаж об’єктів культурної спадщини. 

У нещодавньому інтерв’ю “Лівому берегу” міністр культури В’ячеслав Кириленко розкрив сенсаційну новину про свої плани, які можуть до кінця знищити українську археологічну та культурну спадщину. За словами міністра, одним з його пріоритетних напрямків діяльності є охорона культурної спадщини. Він сам визнає, що “це завжди була найбільш корумпована сфера довкола міністерства, оскільки тут видаються погодження, пов’язані з земляними роботами, забудовою, історико-архітектурними опорними планами і так далі”. Кириленко вирішив боротися просто – “децентралізувати і дерегулювати” це питання.

Пан міністр культури написав новий проект закону про “охорону культурної спадщини”, який за його словами “готовий на 60%”, але вже викликав гострі дискусії та обговорення ще на стадії створення. При цьому, за словами Кириленка, у його розробці брали участь і представники громадськості – Марина Соловйова, лідер боротьби за Пейзайжну алею, від представників влади – Ксенія Ляпіна з Державної регуляторної служби.

В’ячеслав Кириленко заявив, – “Я прихильник тієї позиції, що громади на місцях мають вирішувати, як захистити культурну спадщину – де можна копати, де ні, чи реставрувати, чи ні. Окрім об’єктів ЮНЕСКО, звичайно, і національних пам’яток, які мають охоронятись державою”. Науковці одноголосно заявили, що якщо цей “культуроохоронний закон” у нас приймуть, чорні археологи та фермери пришвидшеними темпами просто знищать відомі і невідомі культурні пам’ятки, занісши їх через корумпованих чиновників у звичайні наділи землі. Одна з науковців Інституту Археології НАН України на умовах конфіденційності погодилась прокоментувати таку ініціативу В’ячеслава Кириленка.

“Якщо закон протягнуть, це дозволить за короткий період неадекватним забудовникам та бізнесменам знищити численні культурні та археологічні об’єкти. Старі закони недосконалі, але вони, принаймні, дозволяють нам відстоювати нашу спадщину, законним шляхом зупиняти злочинні забудови і сільськогосподарські роботи, або хоча б проводити рятувальні розкопки чи роботи з реконструкції. Новий закон хоче скасувати все це, винісши розгляд подібних питань на ініціативу місцевих громад.

Зауважу, що навіть зі старим законодавством ми мали постійні проблеми з порушниками закону про охорону культурної спадщини. Яскравим прикладом цього є археологічні пам’ятки, за які історики та археологи століттями ведуть боротьбу з місцевими чиновниками. Як за радянської системи, так і за нинішньої сваволі олігархії, будь-який чиновник може видати “документ”, який дозволить на археологічному об’єкті вести забудову або зрізати курган для проведення сільськогосподарських робіт. Зараз з надзвичайними зусиллями через суди подібні рішення вдається відкликати і припиняти подібну діяльність. Однак, лобісти латифундистів та чорних археологів давно хочуть протягнути закон, який нейтралізує захисну діяльність охоронців культурної спадщини.

Уявіть собі які перспективи відкриються перед тими численними ділками, які раніше обходили різні юридичні норми, а тепер перед ними відкриють усі двері у злочинній діяльності. Підкупивши місцевих чиновників або представників громади, будь-який бандит зможе вивести стару історичну будівлю з реєстру культурних пам’яток, або ж кількатисячолітній об’єкт з переліку історико-культурної спадщини. І все. За кілька років всі тисячолітні надбання знищать всі ті жадібні забудовники і “фермери”, яким ми, охоронці культурної спадщини, заважали у їхній безбожній діяльності.

Цей “законопроект” однозначно є корупційною схемою для легалізації незаконних забудов і сільськогосподарської діяльності у державному масштабі. Його прийняття за своїми наслідками призведе, вочевидь, до ще гірших наслідків, ніж бойові дії, бо лінія фронту може пересуватись, а злодійкуваті ділки цілеспрямовано знищать і розграбують те, що вони прагнули розграбувати десятиліттями, і ще й легалізують свої злочини документально. І закон буде на їхньому боці. Фактично пан Кириленко робить подарунок чорним археологам та любителям скляних багатоповерхівок у історичних центрах”, – підсумувала науковець.

Окремим пунктом, і доволі темним, у юридичній ініціативі міністра культури, є “повна заборона візуальної реклами в охоронних зонах”. Замість врегулювати що можна і що не можна рекламувати, Кириленко позбавляє культуроохоронців заробляти хоч якісь гроші. Нині законопроект знаходиться у комітетах, та як бачимо, навіть “сирий варіант” викликав справжній шок і занепокоєння за культурно-історичну спадщину у представників громадськості та серед науковців. Наразі відомо, що деякі науковці планують звернутися до наукового світу з проханням захистити їх від нової ініціативи “міністра культури”. Стало очевидно, що законопроект написаний впливовими лобістами аграрних магнатів та олігархів, які кришують будівельний бізнес. Чи відхилять подібну ініціативу у Комітетах та на сесії в парламенті – покаже час. Але дуже схоже, що за прийняття цього закону виплачують дуже великі гроші.
Вакула 
для ІНФОРМАТОРа


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
Структуры Минэкономики Азербайджана объявили результаты тендера на получение консалтинговых услуг почти на 1,6 миллиона манатов (примерно 87…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте