«Свобода» поимела Курченко на 3,5 млн долларов, а за закрытие уголовного дела забрала банк «Первый»

«Свобода» поимела Курченко на 3,5 млн долларов, а за закрытие уголовного дела забрала банк «Первый»

«Свобода» поимела Курченко на 3,5 млн долларов, а за закрытие уголовного дела забрала банк «Первый»

18 ноября 2014 г.

Михаил Журенков

Відомий кримінальний авторитет Володимир Дідух на прізвисько «Вова Морда» минулого тижня шокував усіх сенсаційною заявою про те, що свого часу він фінансував партію «Свобода». А в ефірі телеканалу ZIK Дідух подав не менш сенсаційну інформацію. За його словами, «свободівці» забрали у генпрокурора-втікача Віктора Пшонки банк «Перший». Таким чином скандальному генпрокуророві часів Януковича вдалось уникнути криміналу та зберегти свої грошові активи.

Про це йдеться у сюжеті інформаційно-аналітичного проекту «Погляд на тиждень» (щосуботи о 21:00 на телеканалі ZIK).

Ще два роки тому Володимир Дідух був для широкого загалу загадкою. Коли у серпні 2012 року у центрі Львова стався замах на його життя, він фігурував у повідомленнях ЗМІ як кримінальний авторитет «Вова Морда». Подекуди раніше з‘являлися повідомлення про його зв‘язки із політиками. Минулого тижня ж Володимир Дідух раптово стає публічним. У газеті «Експрес» з‘явилося скандальне інтерв‘ю, в якому «Морда» розповідає: свого часу на фінансування партії «Свобода» він витратив 48 мільйонів доларів.

«Ці гроші йшли на фінансування «Свободи». Коли партія лише починала своє декларування, я її фінансував. Спочатку було півмільйона, потом – мільйон, далі – три, вісім. У сумі вийшло 48 мільйонів доларів», – повідомив Дідух.

Однак коштів виявилося замало: «свободівців» начебто перекупив, пов‘язаний з Януковичем, Сергій Курченко.

«Вони взяли у нього гроші – 3,5 мільйона доларів. Таким чином, наші стосунки почали ламатися – з тим же «Пупсом» і Тягнибоком я просто перестав спілкуватися. Я просто перестав давати кошти. Але до того вже було видано 48 мільйонів», – наголошує Дідух.

«Пупсом» Володимир Дідух називає «свободівця» Ігоря Кривецького – нардепа минулого скликання парламенту. Буцім, саме йому Дідух передавав згадані кошти. Ігоря Кривецького також пов‘язують із кримінальним середовищем і називають одним із головних спонсорів ВО «Свобода». Зрештою, він і сам це не заперечув.

Тим часом, у «Свободі» запевняють: заява Дідуха про 48 мільйонів – неправда. А на газету, яка опублікувала інтерв‘ю, «свободівці» збираються подавати до суду.

«Я думаю, податкова повинна цим зацікавитись. Людина, яка має десятки мільйонів доларів на політику – найбагатша людина в Україні. Напевне, Ахметов стільки не давав Януковичу. Можливо, він говорить про якісь зімбабвійські долари, бо я чув, що в Зімбабве буханка хліба мільярди коштує», – іронізує речник ВО «Свобода» Юрій Сиротюк.

Політологи тим часом міркують, чому ця сенсанція вибухнула саме зараз.

«Відразу впадає в очі, що заява збіглася із тим, що партія «Свобода» потерпіла поразку на виборах, виборці відмовили їй у довірі. Якщо Акелла промахнувся, то молодші його партнери одразу поспішають зачистити поле, тому що всі більш-менш грають на тому самому полі. А якщо менше суперників, то це вигідніше тим, хто успішніший та хто сильніший», – міркує політолог Ігор Танчин.

Відтак, можна очікувати: цей інформаційний вибух – не останній, адже незабаром місцеві вибори. Однак це ще не все. Володимир Дідух розповів телеканалу ZIK не менш ексклюзивну та сенсаційну інформацію. Про те, як «свободівці» забрали в генпрокурора-втікача Віктора Пшонки банк «Перший».

«Вони забрали цей банк за закриття кримінальної справи проти Пшонки і його сина. Також зняли арешт із рахунків Пшонки та його сім‘ї на два дні. Таким чином їм вдалося вивести ці кошти за кордон, переводячи їх на інші рахунки. За це вони отримали відкат 30% від цієї суми», – повідомив Дідух.

Ці повідомлення повинні зацікавити правоохорнців. А історія із Віктором Пшонкою обов‘язково стане предметом для додаткового журналістського розслідування.

Справка: До недавнего времени банк ПАО «Банк Первый» контролировался генеральным прокурором Виктором Пшонкой (его сыном) и младоолигархом Сергеем Курченко. В конце февраля 2014 года контрольный пакет акций был приобретен группой иностранных инвесторов во главе с Роджером Мэтьюзом. Согласно данным Нацбанка Украины, на 1 января 2014 года по размеру общих активов банк занимал 61-е место (2,894 млрд грн) среди 180 действующих в стране банков.

http://www.sergeykurchenko.com/n


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Покупка СК «Орион плюс» башкирской компанией «Стройблоктехнология» является сюжетом со многими переменными, в которых могут быть задействова…
Юрий Борисов объявил о создании к 2033 году российской орбитальной станции и представил график работ, под которые еще в марте было выделено …
Облапошил бюджет, раскаялся и снова иди рули бюджетными деньгами?
В 2017 году нидерландский предприниматель Йоррит Фаассен, бывший зять Владимира Путина ударил полицейского по голове, когда тот пытался кого…
Находящийся в розыске бизнесмен Борис Ушерович из-за границы наладил схему по поставке в обход санкций в Россию телекоммуникационного оборуд…
Неужели весь проект по строительству 11 терминалов от «Логопера» может оказаться аферой, а хозяин компании Александр Кахидзе мог водить связ…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте