Політичний «феномен» Ігоря Сапожка. Частина третя: Місцеві вибори 2015 року – плани на реванш і новий покровитель

Політичний «феномен» Ігоря Сапожка. Частина третя: Місцеві вибори 2015 року – плани на реванш і новий покровитель

Політичний «феномен» Ігоря Сапожка. Частина третя: Місцеві вибори 2015 року – плани на реванш і новий покровитель

02 сентября 2015 г.

Михаил Журенков

Майже 10 років тому на броварському політичному обрії замайоріло обличчя молодого політика Ігоря Сапожка.

Спочатку в статусі міського депутата, потім секретаря  Броварської міської ради, далі цікавіше – в.о. броварського міського голови. А 2010 року Сапожка таки обрали мером. За цей час з нього всіляко ліпили образ «мера-господарника», а ще більше – намагалися приховати історії темного минулого. У попередній частині ми розповідали про роки буремної молодості Ігоря Васильовича, коли він був членом одного з організованих злочинних угруповань та якого разом із його подільниками розшукували за вбивство 23-річного батька маленької дитини Івана Касьяненка (частина 1). А також – початок і розвиток його політичної кар’єри в Броварах та впливових покровителів, які перетворили водія-експедитора з кримінальним минулим на мера міста зі стотисячним населенням (частина 2). Сьогодні пропонуємо увазі наших читачів новий розділ із невідомого життя броварського мера, що розкаже про нового покровителя пана Сапожка з російським капіталом, амбіції Ігоря Васильовича щодо місцевих виборів 2015 року та що готовий він запропонувати в обмін на грошову лояльність нового «сірого кардинала» Броварів.

Якщо донедавна всі покровителі Ігоря Сапожка мали політичне забарвлення, то нині воно фінансове. Тепер його головний грошовий «благодійник» – український бізнесмен, власник ТОВ «ТЕХЕНЕРГОТРЕЙД» Віктор Поліщук. З ним та його родиною пов’язують компанії  «Ельдорадо», «Технополіс», ТРЦ «Гуллівер» та відомі всім броварчанам будівництва «Зелений» і «Лісовий» квартали. Але найцікавіше інше – якщо вірити джерелам у високих владних коридорах, дружина Віктора Поліщука Лілія Різва – племінниця Світлани Медведєвої. Тієї самої, яка дружина російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва. А відтак бізнес Поліщука, вочевидь, заснований на російському капіталі одіозних родичів.

Останнім часом броварський голова дуже активно танцює під грошову дудку Поліщука, ухвалюючи на його користь потрібні рішення. Одне з найкричущих – це зухвале привласнення 94,6 ГА землі, що належали Броварському радіопередавальному центру. За майже рік пан Поліщук руками Ігоря Сапожка, а згодом і суддів та прокуратури, прокрутили титанічну махінацію, в результаті котрої ласий шматок землі опинився у власності компанії, що належала Поліщукові. Розслідування про цей кричущий факт крадіжки землі та її повернення місту уже після Майдану ми вже публікували на нашому сайті.

І в цій земельній оборудці Ігор Васильович зіграв не останню роль. Саме ним на сесії Броварської міської ради з голосу і в порушення регламенту було внесено питання про зміну цільового призначення землі. Однак жодних документів депутатам не видали, прохання їх надати проігнорували і швидко проголосували. Більше того – в муніципальних ЗМІ навіть з’явилися публікації про те, що збудовані в майбутньому там промислові об’єкти принесуть місту мільйонні прибутки. Але вже пізніше з’ясувалося – об’єкти, збудовані на 94,6 га, матимуть статус технопарку. А технопарк пайових внесків не передбачає.

Та це не єдине сумнівне рішення Ігоря Васильовича на користь покровителя Поліщука. В травні 2014 року уже після Майдану і початку фактично війни з Росією броварський виконком, який очолює Сапожко, несподівано делегує функції забудовника частини IV житлового району та кількох мікрорайонів міста по вулицях Симоненка, Чорновола, Соборній, Кутового компанії «АЛЬЯНС НОВОБУД», а генеральним проектувальником призначає компанію «АРСАНБУД», а через 10 днів коригує на фірму «АЛЕКСА ГРУП». Ці компанії прямо пов’язані з будівництвами житлових комплексів Віктора Поліщука – «Зеленим» та «Лісовим» кварталами.

Рішенння Арсанбуд qhiddritdiqxkkmp

Таке рішення виконавчого комітету Броварської міської ради спочатку виглядає досить дивним. По-перше, законом узагалі не передбачено такої процедури як делегування функцій генпроектувальника та гензабудовника. Тому в даному випадку БМР просто перевищила свої повноваження. По-друге, викликають питання справжні мотиви такого рішення. Розібравшись, ми бачимо як мінімум два підводних камені. Перший – скасування для будівельного бізнесу Поліщука пайового внеску у створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту. Адже згідно із законодавством розмір пайового внеску розраховується від загальної кошторисної вартості будівництва, але не менше ніж 4%. Уявімо собі, якщо вартість будівництва близько 30 мільйонів гривень. Відповідно місто отримує 1 мільйон двісті тисяч гривень на розвиток інфраструктури. Якщо ж компанія є генеральним забудовником (а такі права їй делегувала влада), то про який пайовий внесок може йтись.

Лісовий квартал

Це одна з версій такого «аукціону небаченої щедрості» від міської влади в бік бізнесу Поліщука. Є ще одна. Якщо компанія стає генеральним проектувальником або забудовником певної території , то всі власники землі на цій території мають узгоджувати свої плани щодо будівництва з нею. Таким чином вищезгадані компанії Поліщука фактично отримують законну шпарину для того ж таки рейдерства. Приміром, власник землі на території, де вони є генеральним проектувальником, мають плани щодо будівництва. Але право проектувати будь-що на цій землі  належить компанії Поліщука. Компанія в свою чергу відмовляється надавати дозвіл. Відтак у власника лишається два виходи – або відмовитися від цієї ідеї, а земля продовжуватиме пустувати, або домовлятися з тією ж таки компанією «АРСАН БУД», яка може запропонувати купити землю. Щоправда, вже за вигідною їй ціною. Ось таке виходить на перший погляд благородне, але тим не менш «рейдерство».

У відповідь на таку неочікувану, здавалося б, лояльність до бізнес-проектів Поліщука Ігор Сапожко отримав абсолютне, в тому числі і фінансове покровительство з боку Віктора Поліщука. Приміром, Ігор Васильович адміністративним ресурсом в тандемі з фінансовим ресурсом Поліщука разом на виборах 2014-го року до Верховної ради підтримували кандидата Миколу Семеняку, бордами з обличчям якого було завішане все місто. Як і власне весь округ. Вражаючі бюджети як для простого (за легендою) чоловіка, афганця з Баришивіки Семеняки.

ФОТО 13 З БОРДУ СЕМЕНЯКИ

А нині за сприяння Віктора Поліщука Ігор Васильович протоптує стежки в політичні сили, котрі б могли теоретично підтримати його на виборах восени. Також не шкодує коштів пан Поліщук і на відбілювання іміджу колишнього регіонала Сапожка в очах потенційних виборців шляхом замовних матеріалів в центральних ЗМІ в тому числі. Сюжети на центральних телеканалах про молодого і успішного броварського мера одразу викликають масу запитань. Основне з котрих – хто як не Поліщук оплачує всі ці матеріали?

Але для чого столичному бізнесмену мер Сапожко? Все дуже просто – ручний міський голова буде проводити всі потрібні Поліщукові рішення, основна частина бізнесу котрого дислокована саме в Броварах, і його забудовні плани розраховані на 5-7 найближчих років. І вплив Віктора Поліщука у місті дедалі зростає, відсунувши на другий план навіть ще донедавна «сірого кардинала» Броварів Ігоря Трощенка. Та чи виправдаються фінансові потуги тандему Поліщук-Сапожко, стане відомо одразу після місцевих виборів 2015-го.

Чому мер міста не проживав та не проживає в Броварах, а броварську прописку зробив собі виключно напередодні виборів? Що ховається за високим парканом маєтка Сапожка у селі Гнідин Бориспільського району? Ексклюзивне відео. І що донині пов’язує Ігоря Васильовича з колегами по організованому злочинному угрупуванню 90-х?  Відповіді на всі ці запитання ви зможете прочитати в заключній частині журналістського розслідування невідомих фактів з життя Ігоря Сапожка.

http://brovary.pravo-znaty.org.ua/


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте