Як у Бога за пазухою. Скандальному наміснику Києво-Печерської Лаври Павлу гроші носили в рюкзаках

Як у Бога за пазухою. Скандальному наміснику Києво-Печерської Лаври Павлу гроші носили в рюкзаках

Як у Бога за пазухою. Скандальному наміснику Києво-Печерської Лаври Павлу гроші носили в рюкзаках

05 октября 2015 г.

Петр Погибин

Не так давно настоятель Києво-Печерської Лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло виступив з погрозами на адресу телеканалу "1+1".

Мовляв, якщо журналісти й далі втручатимуться в його розкішне життя, то їм відплатиться сторицею. Що мав на увазі Владика Павло (в миру – Петро Лебідь), можна лише здогадуватись.

Але журналісти програми ТСН.Тиждень все-таки вирішили зазирнути за церковні лаштунки життя одного з найбагатших митрополитів УПЦ Московського патріархату. Свідки повідали, як Владика Павло розпоряджався державними грішми. І про те, як генпідрядники реставрації Лаври носили мільйони гривень настоятелю святині серед ночі в рюкзаках.

Цього разу вирішили не рахувати гроші прихожан, які щодня приносять в Лавру сотні тисяч гривень, аби керівництву церкви жилося, як у Бога за пазухою. Бо це справи внутрішні. Заглянемо за лаштунки державних тендерів. І розповімо про гроші, які Лавра роками отримує від держави на реставрацію. Виявилось, що вони вже стали причиною сфабрикованих арештів та зламаних доль.

Гроші на реставрацію Києво-Печерської Лаври перераховують з державної казни ще з початку 2000-х. Павло, як 22-річний керівник святині, завжди розподіляв ці мільйонні грошові потоки по-своєму. В 2009 році в селі Пасічне під Києвом місцева релігійна громада заснувала підприємство "Троїцька артіль". Мета була гарна – побудувати в селі храм. А заробити на нього вирішили святою справою – реставрацією Лаври.


"На жаль, щоб отримати підрядні роботи, довелося піти на умови, які були поставлені керівництвом Лаври. Безпосередньо митрополитом Павлом і скарбником Лаври Варсанофієм, щоб вони увійшли до числа керівників цього підприємства", – говорить колишній заступник директора компанії "Троїцька артіль" Корнелій Борисов.

"Троїцька артіль" приступає до роботи і заробляє на реставрації свої 4,5 млн грн. І тут виявляється, що гігантську частину заробленого треба віддати особисто Павлу. "У підсумку, в кінці 2011 року, я був безпосереднім учасником передачі грошових коштів наміснику Лаври в сумі 1 мільйон 576 тисяч гривень. Це було в будинку намісника Києво-Печерської Лаври, в 42-му корпусі, пізно ввечері. І ввечері ми приїхали з цими двома рюкзаками готівки й передали наміснику монастиря", – згадує Корнелій Борисов. Він стверджує, що це стандартна схема роботи в Лаврі, коли підрядники мають ділитися своїм прибутком з керівництвом святині.

"Усі будівельні організації, що працюють у Києво-Печерській Лаврі, частину отриманого прибутку повертали, як пожертву. У народі це називається "відкатом". У церкві це називається пожертвуванням", – наголошує колишній заступник директора компанії "Троїцька артіль".

Проблеми Корнелія почалися після того, як він почав заявляти про крадіжку грошей з рахунків підприємства. Варсанофій, но той момент скарбник Лаври, одночасно був бухгалтером підприємства "Троїцька артіль" і мав повний доступ до рахунків. Занесених Павлу півтора мільйона гривень не вистачило і Варсанофій знімає з рахунків компанії ще 1,3 мільйона гривень. А незгодного керівника підприємства Корнелія Борисова раптом арештовують. Тим, хто не розумів впливовість персони Павла і не погоджувався на його умови, швидко вправляли мізки. Керівник ще однієї будівельної компанії, збіднівши на 2 млн грн, таки розібрався, з ким має справу.

"До мене приїхала якась Духовнікова Марина Анатоліївна. Вона працювала головою правління "Банку Перший", власник якого – Артем Пшонка. І наступаючи на ногу, заявила, що я повинен якісь астрономічні суми видати негайно. Для початку – просто їй насипати мільйон гривень. Атака була жвавою. Людина вона з досвідом", – згадує колишній директор компанії "Регіон-Агробуд" Владислав Владиславович. "Банк Перший" пов’язують з відмиваннями грошей "сім’ї" Януковича.

Саме керівника цього банку чомусь призначають юристом у Лавру. Марину Духовнікову в своєму кабінеті намісник Павло представив Владиславу, як людину, котра буде контролювати інтереси Лаври. До Владислава спочатку приїздить податкова, а далі порушують справу на основі папірця невідомої донецької компанії, яка зробила експертизу, що на будівництві присвоїли 3 млн грн. Зараз колишні підрядники судяться ще за старими кримінальними справами. Суд уже п’ять разів викликав очільника монастиря на слухання. Проте дільничий міліціонер приніс повідомлення, що такої людини в Лаврі він не знайшов.

Маєток намісника Лаври владики Павла – за містом. Там є не лише основний особняк, а й гостьовий будинок. По сусідству – і "хатинка" колишнього скарбника Лаври Варсанофія. У селі Вороньків під Києвим більше ніде не знайдеш таких палаців, як у цих двох слуг Божих. Компанія "Уютный дом", яка і звела їм ці "монаші келії", займалася реставрацією в Лаврі. Їм теж була поставлена умова.

"Вони побудували для митрополита Павла і вже митрополита Варсанофія два особняки в селі Вороньків. Це була теж своєрідна пожертва від будівельної компанії. Це достовірна інформація, отримана безпосередньо від керівника компанії", – запевняє колишній заступник директора компанії "Троїцька артіль" Корнелій Борисов.

"У те місце, де стоїть його будинок, "Уютный дом", майбутній генпідрядник замовляв у мене техніку в оренду. Матеріали саме туди возилися", – підтверджує колишній директор компанії "Регіон-Агробуд" Владислав Владиславович. Та це не все майно Владики Павла. У цьому ж селі поряд з розкішною резиденцією він має велетенську ферму. Каже, що для потреб Лаври. Сотні корів та свиней – це мільйони прибутків. Проте робітники не приховують, що окрім Лаври, молоко продають приватниками – на молокозавод. І насамкінець про те, що закидав слуга Бога Владика Павло журналістам "1+1" – невміння себе поводити. Про хамську поведінку настоятеля Лаври не говорить тільки ледачий. Оксана Возняк уже давно судиться з Павлом, права вона чи ні, скаже Феміда. Та те, що отримала на свій телефон ця жінка, вразило навіть нас.

"Навіть у мирському життя не кожна людина може кидатися такими фразами, якими кидався Владика Павло", – говорить Оксана Возняк і показує смс-повідомлення в своєму телефоні. "С*ка д*бильная, пора тебе сдыхать. С*ка, сдохни. Ну ты и тупая шл*ха, тебе все мозги выдрали. Так тебе и надо шмондя уродливая. Д*билка, ты писать научись, по твоим смс понятно сразу, что душевнобольна. Да в придачу еще проститутка, шлюха и обд*лбанная заразная шалава", – жінка по черзі читає смм від настоятеля Лаври.

Журналіст ТСН телефонує, аби впевнитися, що цей номер належить владиці Павлу. Там відповідають, коли чують, що телефонують з "1+1", що Владика Павло зайнятий і не може відповісти. Журналісти ТСН намагалися раніше зустрітися з Владикою Павлом, але він відмовився спілкуватися. Тож готові надати йому слово, якщо цього разу він захоче спілкуватися.

Кореспондент ТСН Сергій Гальченко


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте