Кернес в суді показав Авакову

Кернес в суді показав Авакову

Кернес в суді показав Авакову

06 октября 2015 г.

Петр Погибин

Запорука успіху довгограючого політика полягає в тому, щоб грати за своїми правилами на нав’язаному йому полі

Геннадій Кернес у черговий раз нагадав інженера з анекдоту, який, потрапивши після смерті в пекло, почав упорядковувати під себе пенітенціарну систему обителі для грішників.

Вчорашнє, чергове і далеко не останнє засідання Київського райсуду Полтави виявилося певною мірою знаковим. Не тому, що в цей день справу мали намір розглядати по суті, а тому, що Кернес нарешті виклав на сукно покерного столу головний свій, крапчастий з усіх боків і навіть з торців, козирний туз - залучення міністра внутрішніх справи Арсена Авакова до процесу в якості свідка . З цього клопотання стартувала нова віха в судочинстві у справі одіозного харківського мера. Арсен Аваков і раніше не сходив з вуст Кернеса - із завзятістю, гідною кращого застосування, Геннадій Адольфович повторював знову і знову, що Аваков доклав руку до всіх життєвих і правових колізій, що відбуваються з ним, Кернесом, в останні роки. Однак якщо досі це залишалося політичною риторикою, то тепер у Арсена Борисовича є всі шанси бути легітимним в правовій площині на правах причетного. Іншими словами - якщо раніше ім’ям міністра чинний мер просто забивав ефір, впроваджуючи у свідомість глядачів "аксіому" про "вуха Авакова, які стирчать звідусіль, де тільки могла ступати нога Кернеса", то зараз - якщо, звичайно, захист, зможе домогтися появи прізвища міністра в певному процесуальному статусі у матеріалах справи - Кернес має всі шанси розповідати, що свідком у його справі виступає головний заангажований фігурант, зацікавлений в упередженому рішенні.

Воістину єзуїтський хід, ця заява захисту Кернеса є натуральною пасткою для міністра внутрішніх справ. Її мета - щільно пов’язати дане судочинство з ім’ям Авакова, зробити в свідомості виборця безпосередню в’язку "Авакова - суд над Кернесом", а далі медійними зусиллями створити образ причетності Арсена Борисовича до процесу. І неважливо, в якій конотації і якому статусі він там фігуруватиме - середньостатистичний виборець Кернеса, той самий його ядерний електорат, який вихований на мантрах "Парк Горького", "набережні, лавки, клумби" та іншої сакральної тотеми, цілком собі монохромний , щоб влити його в парадигму "ворог мого друга - мій ворог".

Арсен Борисович може відмовитися і продовжувати писати в фейсбуці викривальні статуси про те, що не сяде за один стіл і навіть по різні його боку "з наперсточником і злодієм" - цю риторику ми чуємо ось уже півтора року в абсолютно рівній і незмінній динаміці. Здавалося б, з крісла силового міністра Аваков міг би зробити набагато більше, щоб його заклятий друг (в офіційній версії - сепаратист і злочинець) Кернес сьорбнув правосуддя трохи більше, ніж раніше, але - очевидно - здавалося. На цій відмові мер благополучно і очікувано сформує тезу про те, що Аваков, мовляв, манкірує нормами справедливого судового процесу і гарантованих правами підозрюваного на повноцінний захист. Що - в логіці розпилення меседжу мера - говорить про його, Авакова, упередженість і його ж особистих рахунках до опонента. Те ж саме стосується і шістнадцяти прокурорів, яких Кернес хоче бачити оптом: може, процедура і не передбачає таких оглядин, але сам факт відмови ще довго буде представлятися спікерами Кернеса як свідчення нецивілізованості і ангажованості суду. Ну і привід викотити черговий десяток клопотань ніколи не завадить.

Арсен Борисович може погодитися, і тоді злочастний полтавський суд захлесне ціла лавина цих самих клопотань, пов’язаних з необхідністю залучати все нових і нових свідків, яких виявиться чимало у зв’язку з його вагомим соціально-політичним статусом. Крім того, персона Авакова на суді над Кернесом створить колосальну медійну активність, а це неминуче веде до затягування процесу - то пресу будуть виводити із зали суду, то вводити, то який-небудь грифон дасть по мікрофону журналісту, то Бистриченко не витримає і затягне під стінами суду свою одвічну пісню, то каналізація, знаєте, прорве, не витримавши гніву активістів. І весь цей час Геннадій Адольфович буде повторювати і повторювати на камери ім’я Авакова, все більш асоціюючи його з судом над собою.

А тим часом, суд оголосив перерву до 19 жовтня. Суддя Антонов - увага, чорний ящик - заявив, що, можливо, буде у відрядженні. 19 жовтня - це понеділок, і якщо додати в прогнози крапельку конспірології, то можна припустити, що відрядження триватиме весь робочий тиждень, який, як відомо, вінчає неділю - 25 жовтня. Та-рам-пам-пам, як там поживають ваші надії, адепти швидкого правосуддя, за допомогою яких ви планували не допустити Кернеса до виборів?

Кернес сказав усе, що хотів, єдиною фразою: "я хотів би, щоб Аваков став тут ...". У ній укладено демон стратегії, яку Геннадій Адольфович втілюватиме в найближчі місяці по відношенню до старого товариша. Майстер плетіння мережі, Кернес не піде на дно один, за мить до цього він міцно обійме Авакова, і зараз численними месседжами він дає це ясно зрозуміти. Вже зараз очевидно, що полтавський процес не вплине на хід виборів. Сьогоднішня гра працює на середньострокову перспективу. Незважаючи на результати мерських виборів, в осяжному майбутньому настане той момент, коли Кернесу доведеться торгуватися. А торгуватися, як відомо, вигідніше за все з позиції сили, і притоплений міністр внутрішніх справ, по вуха замазаний своєю медійною активністю - кращий бонус для переговорів, який міг би бажати собі Кернес. Тому він і хоче, щоб "Аваков встав тут", поруч, і оцінив свої перспективи - і суд, який прогавили до виборів, і іміджевий туман, який нагнітається Кернесом , каламутний і плямує благородний міліцейський погон, і нездатність судової системи, плоть від плоті Портнова, струсити з себе юридичні чари захисту мера. Щоб він встав тут і зрозумів, що і разом неможливо, і нарізно Кернес не погодиться.

А пенсіонерки на лавочках у парку Горького тим часом обговорюють "несправедливе судилище, яке Аваков затіяв з помсти і взагалі". Пенсіонерки, той найядерніший і електорат Кернеса, який забезпечує високу явку на вибори.

kh.depo.ua


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте