Корчинська: Донець і Бахтеєва в Раді лобіюють інтереси мафії медичного обладнання

Корчинська: Донець і Бахтеєва в Раді лобіюють інтереси мафії медичного обладнання

Корчинська: Донець і Бахтеєва в Раді лобіюють інтереси мафії медичного обладнання

06 октября 2015 г.

Михаил Журенков

ПЛ поспілкувалися з першим заступником голови комітету з питань охорони здоров’я та головою опікунської ради дитячої лікарні «Охматдит» Оксаною Корчинською щодо ситуації, яка склалася навколо будівництва нового корпусу «Охматдиту».

Пані Оксано, прокоментуйте ситуацію навколо добудови «Охматдиту»?

Для мене дивним є наступне: коли Тетяна Донець була головою в минулому скликанні групи по «Охматдиту», то за цілий рік вона лише одного разу доїхала до кабінету генерального директора. При цьому її цікавила виключно площа «Охматдиту», яка в нас територія, скільки в нас корпусів і їхній метраж.

І тоді вона категорично підтримувала забудовника. Адже Донець була переконана, що цей забудовник буде купляти обладнання через українських дистриб’юторів. І тоді рішення робочої групи, яку Донець очолювала, а Мусій тоді був міністром, було наступним: підтримати цих забудовників і цього замовника. В них тоді була надія, що при старому керівництві МОЗ все буде закуповуватися через українських дистриб’юторів з шаленою націнкою та шаленими відкатами.

Але як тільки цей замовник  погодився закуповувати обладнання на пряму у виробника за кордоном, тобто без посередників і відкатів, підписав меморандум з Опікунською волонтерською радою «Охматдиту» —  він відразу впав в немилість в очах пані Донець, а також пані Бахтеєвої.

А як Ви вважаєте, чому це відбулося?

Донець представляє бізнес Миколи Кузьми, а  Бахтеєва — братів Фісталів. Фірми Кузьми і Фісталів завжди дерибанили ринок медичного обладнання навпіл, в залежності від того хто приходив до влади. І вони диктували ціни за якими закуповували обладнання в Україні.

Але як тільки схема змінилася, і ми прибрали посередників, а також японський уряд нам підтвердив, що вони нададуть грант на 15 мільйонів євро «Охматдиту» – відразу ця «мафія медичного обладнання» найшла для себе лобістів в парламенті.

Оксано, як ви прокоментуєте позицію пана Мусія з цього питання?

Мусій, можливо не розуміє до кінця цієї схеми, хоча я її йому і пояснювала… Коли він був міністром, йому не дали завести на будівництво своїх людей і він, можливо, через це, продовжує і далі по інерції, фактично допомагати зупинити будівництво «Охматдиту» та закупівлю обладнання.

Які подальші кроки буде здійснювати ця, як Ви сказали, «мафія медичного обладнання»?

Вони будуть зараз все робити, щоб завалити грант японського уряду – адже це їм невигідно, щоб нам подарували обладнання. Їм вигідно примусити Україну купляти все обладнання через дистриб’юторів. Я хочу наголосити, що мені дуже прикро, що пан Мусій у всьому цьому бере участь. І коли на комітеті пані Бахтеєва каже: «Я вимагаю зняти директора замовника, бо вона працювала при Януковичу»… Це ж смішно… Особливо бачити як в цьому питанні співпрацюють Донець і Бахтеєва.

Розкажіть детальніше, чому на Вашу думку відбулося таке об’єднання?

Замовник обладнання підписав угоду з Опікунською волонтерською радою «Охматдиту» про те, що вони будуть напряму закуповувати обладнання за кордоном без посередників. Вони отримали ліцензію, як державне підприємство, на пряму закупівлю обладнання за кордоном. І ця закупівля ламає всю схему, яка діяла роками — коли медичне обладнання через посередників купляли за завищеними цінами. Ці фірми роками працювали по таких схемах. Мінімальне завищення цін в них складало 40%. А по деяким позиціям – 100% і більше. І ця мафія ні в якому разі не хоче допустити зламу цієї схеми.

А як Ви прокоментуєте діяльність очільника Державної компанії «Укрмедпроектбуд» Ірини Коваль? Про неї дуже негативно відзивається Мусій…

Ірина Коваль була вже давно призначена. В неї контракт на 4 роки. Коваль – це чиновник-амеба. Які їй умови диктують – за такими умовами вона і працює. Як тільки їй були поставлені відповідні умови, і вона отримала ліцензію на пряму закупівлю обладнання за кордоном – вона відразу відмовила фірмам Фісталів і Кузьми. Коваль їм сказала, що їй жорсткі умови поставила опікунська рада «Охматдиту» і депутатська група «За добудову Охматдиту»: вона не має права закуповувати обладнання через українських посередників, а повинна його придбати лише напряму за кордоном.

Як тільки вона це зробила, її відразу захотіли зняти з посади. Адже така чиновниця непотрібна, а потрібен той, хто дозволить купляти обладнання у монополістів за завищеними цінами. Ринок між цими фірмами давно вже поділений.  Вони вже десятиліттями розкрадають наш бюджет.

Як далі на Вашу думку буде складатися ситуація з «Охматдитом»?

Тепер в мафії немає де вкрасти кошти, бо в країні важка ситуація. І тільки нам почало вдаватися добудувати «Охматдит», зокрема під контролем антикорупційного комітету і Єгора Соболєва, щоб контролювати використання коштів – такий об’єкт став непотрібний. В тому числі став непотрібний прем’єр-міністру Арсенію Яценюку. Минулого тижня, коли ми проводили акцію з дітьми, він нам дав обіцянку, що розблокується конкурс на вибір підрядника. Ми йому сказали: «Нам байдуже кого ви виберете. Виберіть лише того, хто все зробить якісно.» Там 12 виробників. Виберіть хоч кого-небудь. Та Яценюк свою обіцянку так і не виконав…

Мафії на сьогодні вигідно взагалі заблокувати бюджет і взагалі нічого не добудовувати. Потім вони хочуть привести так званого інвестора під державні гарантії. Наприклад, компанію VAMED. Це компанію котру відкрито лобіює Тетяна Донець. Вона розсилає всім листи на її підтримку, зокрема такого листа вона відправила прем’єру Арсенія Яценюку. Він нас збирав минулої сесійної п’ятниці і запитував: «Що ви думаєте про компанію VAMED?».

Розкажіть детальніше про цю компанію.

Ми всі добре знаємо, що таке компанія VAMED. Вони заробляють тричі. На інвестиціях, які вони вкладають в державні гроші, під державні гарантії. І за це отримують подяку. Потім вони заробляють на будівництві – вони вибирають, хто їм буде будувати. Потім вони самі вибирають хто їм купляє обладнання – за це все потім кошти буде платити держава з відсотками.

В МОЗ з ними відразу відмовилися спілкуватися. Тепер вони по іншому хочуть зайти. Вони хочуть заблокувати тендер і не почати будівництво. І наступний їхній крок – зняти з посади Коваль. Як я вже казала, вона працює виключно за тими умовами, які їй диктують. Їй сьогодні пропонують різні варіанти і погрожують брати Фісталі і Кузьма. Але вона поки що на це не реагує.

А хто взагалі з депутатів комітету з питань охорони здоров’я підтримує цю мафію?

На комітеті їх підтримують Бахтеєва, Шурма, Шипко, Мусій, Біловол і Донець. Вони вже мають більшість в комітеті. В них одна мета – забрати об’єкт під свій контроль. Тобто, в нас є дві великі олігархічні групи, які завжди ділили ринок між собою.

pl.com.ua


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте