Так Вальцман чи Порошенко? Про минуле батька президента. Розслідування. Документ

Так Вальцман чи Порошенко? Про минуле батька президента. Розслідування. Документ

Так Вальцман чи Порошенко? Про минуле батька президента. Розслідування. Документ

12 октября 2015 г.

Олег Крапивин

Постійно натрапляю в соцмережах на розповіді про те, що справжнє прізвище пана Президента – Вальцман, а Порошенко – то прізвище матері, яке батько Петра Олексійовича, Олексій Іванович, взяв після того, як відбув покарання за крадіжку соціалістичної власності в особливо великих розмірах.

А ще усілякі «розслідувачі» пишуть, що батько Порошенко, начебто, був першим у Радянському Союзі «цеховиком» і потрапив до виправної колонії через розкрадання майна очолюваного ним Бендерського дослідного експериментально-ремонтного заводу Молдавської РСР.

Ось типова цитата з типового допису, що масово поширювались незадовго до президентських виборів у травні: «44-летний молдавский еврей Пётр Алексеевич Порошенко (урождённый Вальцман, взявший фамилию матери) — уроженец Одесской области — рвётся в президенты».

Ну, взагалі-то, Петру Олексійовичу 49 років. І прізвища свого він ніколи не міняв, а все життя користується батьківським. Та й батько його, який, дійсно, був засуджений, до тюрми потрапив під нинішнім своїм прізвищем і з записом «українець» в 5-й графі паспорту. Причому, на момент арешту він працював не в Бендерах, а в Тірасполі, і не директором заводу, а начальником СПМК-7 (тобто будівельно-монтажної колони) тресту «Молдсільгоспмонтаж».

Насправді кримінальна справа, через яку Порошенко-старший посьорбав тюремної баланди, нічого видатного не становить. Ще в 2005 році мені вдалось розшукати й скопіювати матеріали цієї справи, яка нині зберігається в Кишиневі. Але оприлюднювати її я не став через сміховинність обвинувачення.

Ніяким «цеховиком» батько Президента не був, а за ґратами він опинився через те, що отримав від директора заводу «Молдсільгоспмонтаж» дві котушки емальованого кабелю, які зберігав у себе в гаражі. А також – за те, що придбав у невстановленого слідством водія 64 літри спирту, «завідомо здобутого злочинним шляхом» (бо в Радянському Союзі спирт у такій кількості в законний спосіб роздобути було неможливо). А ще О.І.Порошенко був визнаний винним у тому, що в 1968 та 1979 роках придбав два саморобних ножики, які зберігав удома, і які були визнані, прости Господи, холодною зброєю. Були ще обвинувачення в приписках, безпідставному отриманні премій і т.п., але врешті-решт Порошенко був по цих епізодах виправданий.

У порівнянні з тим, що згодом коїв цей Герой України на теренах Вінниччини, інкриміновані йому злочини – це просто дитяча забавка. Втім, за такі забавки в ті роки карали нещадно – вироком колегії у кримінальних справах Верховного Суду Молдавської РСР від 20 липня 1986 року в справі №2-121/86 Порошенко Олексій Іванович (Порошенко, а не Вальцман), українець, 11 червня 1936 року народження, був засуджений до 5 років позбавлення волі з відбуттям покарання у виправно-трудовій колонії загального режиму, конфіскацією майна та позбавленням права посідати керівні посади впродовж 5 років.

У наступному Президія Верховного Суду Молдавської РСР (цього, до речі, не знають численні коментатори «справи Порошенка») у порядку нагляду переглянула вирок і постановою від 10 вересня 1987 року №4у-155/87 зняла з О.І.Порошенка обвинувачення в крадіжці емальованого кабелю та в інших крадіжках державної власності, зменшивши строк позбавлення волі до 2 років, які О.І.Порошенко на той момент вже фактично відбув.

Так ось, все це я розповідаю до того, що в матеріалах справи батько нинішнього Президента проходить під прізвищем саме Порошенко, а не Вальцман. Звісно, любителі рахувати проценти «неправильної» крові скажуть, що прізвище він міг поміняти й раніше. Дійсно, міг. Але національність – ні. Національність громадян СРСР визначалась на момент одержання ними паспорту: на вибір самого громадянина йому присвоювалась національність або батька, або матері – на все життя. Наступна зміна допускалась лише в порядку виправлення помилок у документах.

Poroshenko-Oleksyi-zek1 qhiqqhiqdikzkmp

 

На фото – картка арештанта Порошенка Олексія Івановича, українця, 11.06.1936 року народження. А критикам Президента я порадив би поцікавитись його зв’язками з колишнім злочинним угрупованням Савлохова чи пошукати бізнес Порошенка в Молдові, ніж з’ясовувати національність прабабки.

Володимир Бойко, журналіст, Національне бюро розслідувань України


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте