При Авакову збереглась схема викачування грошей з продавців автівок

При Авакову збереглась схема викачування грошей з продавців автівок

При Авакову збереглась схема викачування грошей з продавців автівок

27 октября 2015 г.

Петр Погибин

Схема з отримання надприбутків приватними монополістами за допомоги «довідок-рахунків» продовжилась і після арештів в столичному ДАІ.

Про це йдеться в матеріалі «Наших грошей» «ДАІ. Схема на мільярд».

При оформленні купівлі-продажу автомобіля продавець і покупець оформлюють у приватній фірмі документ під назвою «довідка-рахунок», який потрібно віддати у ДАІ для реєстрації угоди.

Вартість документу в залежності від регіону коливається в межах 500-1000 грн, хоча часто фіксувалось і 2 000 грн. Собівартість бланку, який випускає ДП «Поліграфкомбінат «Україна», становить 29 грн 04 коп. Різниця між вартістю бланка і його ціною для клієнтів і є прибутками фірм.

При цьому ДАІ не дозволяє будь-якій фірмі займатись цим бізнесом, вибірково видаючи ліцензії за умови виконання низки жорстких вимог.

У квітні міністр МВС Арсен Аваков повідомив про затримання за хабарі керівника відділу київського управління ДАІ підполковника Миколу Жебеля. Сам начальник УДАІ полковник Микола Макаренко встиг втекти у Білорусь.

За словами Авакова, Жебель щомісячно отримував 600 тис грн. від підлеглих Центрів послуг ДАІ за обслуговування схеми із «довідками-рахунками», які монопольно роздавало приватне ТОВ «Іннавто». При цьому корупційна маржа в Києві склала 720 грн. на одній довідці.

Після цього «Наші гроші» звернулись до центрального апарату ДАІ із питанням про кількість виданих рахунків. Виявилось, що за 2014 і половину 2015 рр. їх було оформлено 979 948 бланків довідок-рахунків, що в перерахунку на суму подальшої реалізації становить під мільярд гривень. Це свідчить про те, що продаж «довідок-рахунків» продовжився і після арештів та викриттів Авакова у квітні.

За словами, учасників ринку і співробітників силових структур, схема довідок-рахунків діяла роками, однак фінансові потоки від неї почали централізуватись у 2008 році. Саме тоді були впроваджені перші обмеження щодо постановки на облік торгових компаній. Продовження ліцензії мало б здійснюватися за окрему плату. У 2010 році ці обмеження прибрали, натомість була вибудувана чітка структура хто, скільки і кому має «заносити» за можливість заробляти на продажі довідок-рахунків.

nashigroshi.org


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте