Сергей Чеботар: касир Медведчука-Турчинова-Авакова

Сергей Чеботар: касир Медведчука-Турчинова-Авакова

Сергей Чеботар: касир Медведчука-Турчинова-Авакова

27 июля 2016 г.

Евгений Дятлов

Ми продовжуємо розповідати про трудові подвиги колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря. Згадали ми про нього не просто так. Справа в тім, що новий Генеральний прокурор Юрій Луценко явно не значиться у прихильниках Сергія Івановича.

А отже надія на те, що Чеботаря все ж таки притягнуть до кримінальної відповідальності – існує. Як повідомляє ресурс НА ГАЧКУ.

У першій частині розслідування журналісти розповіли про жагу Чеботаря до «халявної» землі (стаття за кліком). Сьогодні ж ви дізнаєтесь про зв’язки Сергія Івановича і про те, за які якості він має 17-річний чиновницький стаж.

Розпочав свою кар’єру Сергій Чеботар на зорі української незалежності у 1991 році як депутат Київради. Згодом він, не маючи жодного дипломатичного досвіду, дивним чином був відряджений у Посольство України у Польщі. Цим фактом Чеботар часто вихваляється, мовляв, він отримав європейську закалку щодо несприйняття корупції. Але подібні фрази – це просто гарні слова, адже вся подальша кар’єра Сергія Івановича була пов’язана із найбруднішою роботою – відкатами, шантажем, рейдерськими захопленнями та відвертим порушенням законодавства.

 image001 eiqtiddxieekmp

Медведчуковський період

З 2001 року Чеботар влаштовується в Адміністрацію Президента, коли нею керував сумнозвісний Віктор Медведчук. Інформації про ті часи зберіглося небагато, проте колишні співробітники президентської адміністрації у своєму листі, який публікувався в ЗМІ, згадують, що це були «найстрашніші часи». Дозволимо собі процитувати цей лист: «Чим нам він запам`ятався – так це масовим звільненням працівників, спочатку головного контрольного управління, а потім і управління судової реформи, за різних підстав, починаючи з підозри у співпраці з іноземними розвідувальними органами і закінчуючи банальним вимаганням грошей за посаду… 

Основною метою зондеркоманди Чеботаря було стрімке збагачення і окозамилюваннявищого керівництва держави… Першим етапом була доповідна на ім`я Медведчука з вигаданими фактами порушень на ЗАТ «Трусковецькурорті». Мета перевірки – блокування роботи керівництва «Трускавецькурорту», які були і є прибічниками «Нашої України»».

Найцікавіше у цій історії, що вже після Помаранчевої революції, Чеботар залишається працювати у Секретаріаті Віктора Ющенка. Хоча у період 2004 року з’являлася інформація про те, що нібито Чеботар був причетний до масових фальсифікацій президентських виборів на користь Віктора Януковича. Зокрема про це у вищезгаданому листі пишуть колишні співробітники СП: «На час другого туру виборів, Сергій Іванович стає координатором групи працівників Головного управління судової реформи, які повинні були робити фальсифікації в регіонах у співпраці з головами місцевих судів. Кожен співробітник повинен був доповідати 6 разів на день, що встиг зробити. За невиконання поставлених завдань він лаявся матом і погрожував звільненням. 

На особистому контролі Чеботара були всі дії місцевих державних адміністрацій по фальсифікації виборів. Вибори Чеботар програв, необхідно прилаштовуватися під нове керівництво».

Яким чином пояснити те, що у попередні роки Чеботар працював проти демократичної команди Ющенка, а потім залишився працювати у нього ж – незрозуміло. Єдиною логічною відповіддю може бути те, що саме в цей час він знайшов підтримку у тодішнього очільника СБУ Олександра Турчинова, з яким іде по життю до сьогоднішнього дня. Більше того, нині вони є кумами.

Період Турчинова-Тимошенко

Найбільш «продуктивним» періодом кар’єри Чеботаря можна вважати часи, коли він випросив собі посаду шостого заступника міністра Кабінету міністрів в уряді Юлії Тимошенко. Нагадаємо, тоді Олександр Турчинов вважався правої рукою Леді Ю і людиною, якій вона довіряє на 100%. Турчинов зрозумів, що Сергій Іванович є гарним виконавцем, тому на нього «вішали» найбрудніші справи.

Так у 2008 році він брав участь у конфлікті навколо Кременчуцького НПЗ. Це часи найбільшої ворожнечі між Тимошенко та олігархом Ігорем Коломойським. Тоді Юлія Володимирівна намагалася призначити керівником «Укртатнафти», що контролювала НПЗ, Сергія Пашинського. Проте група «Приват» в ті часи щільно співпрацювала з Віктором Ющенком, тому отримати контроль над заводом команді Тимошенко не вдалося. Чеботарю тоді доручили зірвати збори акціонерів, однак він не впорався з цим завданням. У листі на ім’я Юлії Тимошенко він зазначав, що заважав йому у цьому безпосередньо голова Секретаріату Президента Віктор Балога.

image003Проте версія інших учасників події значно відрізняється від того, про що пише Чеботар. Так, Геннадій Корбан, який представляв інтереси групи «Приват», та тодішній депутат від «Нашої України» Ігор Палиця категорично заперечують участь Балоги у цій справі. Тобто, можна припустити, що Чеботар відверто збрехав прем’єр-міністру, бажаючи прикрити власну невдачу.

Після того провалу Турчинов і Чеботар зрозуміли, що свої сили можна направити в інше русло. Пам’ятаєте, як у період літніх відпусток у 2010 році десятки тисяч українців залишилися без закордонних паспортів? Це діло рук Сергія Чеботаря. Саме його називають головним ліквідатором компанії «ЄДАПС», яка мала монополію з видачі документів і яку викинули з ринку.

Конфлікт розпочався ще у 2009 році, коли Сергій Чеботар запропонував шикарну бізнес-оборудку – повернутися до видачі закордонних паспортів старого зразку з вклеєною фотокарткою. У жовтні того ж року Кабмін навіть видав відповідне розпорядження: «виготовлення до 1 січня 2010 р. 50 тис. бланків паспорта громадянина України для виїзду за кордон за зразком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 1994 р.»

image005Причина полягала не тільки у тому, що потрібно було прибрати корумпований «ЄДАПС» «регіонала» Василя Грицака. Насправді, старі паспорти – це колосальний прибуток, адже їх легко підробити.

«Старый украинский загранпаспорт с вклеиваемым фото, продается на черном рынке Молдовы по $5 тыс. за бланк. То есть, если Чеботарь настаивает на срочном выпуске, хотя бы 90 тыс. таких бланков (примерно столько в Украине, якобы, по подсчетам Чеботаря украинцев, с «религиозными убеждениями» в пользу старых документов – Ред.), значит на кону чиновника может оказаться $450 млн.?», — писало видання «Багнет».

«ЄДАПС», який виявився заручником розподілу грошових паспортних потоків, просто призупинив випуск документів, заявляючи про те, що «така ситуація склалася через те, що урядові чиновники — перший віце-прем’єр Олександр Турчинов, заступник міністра Кабміну Сергій Чеботар і низка інших — розкрадають гроші з держбюджету». Звісно, компанія Грицака – той ще фрукт, але те, яким чином їх викинули з ринку Чеботар і компанія гідне премії за шахрайство.

Саме в цей час Чеботар зрозумів, що паспортна тема – надприбуткова. Тому він ініціює створення Міграційної служби, яку за задумом повинен був би очолити. Однак не так сталося, як гадалося – конфлікт Ющенка з Тимошенко на той момент переріс у суцільне блокування ініціатив. Створення цієї служби своїм розпорядженням зупинив Президент, вбачаючи у ньому порушення Конституції.

image007

Не менш важливим у цій ситуації буде нагадати, що саме Сергій Чеботар був організатором рейдерського захоплення поліграфічного комбінату «Україна» у 2010 році. Простим українцям тоді розповідали, що керівництво поліграфкомбінату змінюють, аби не відбулася фальсифікація виборів через друк «лівих» бюлетенів для голосування. Результат виборів – добре відомий. До влади прийшов Президент-узурпатор, а «помаранчева» команда почала розпадатися. Але Чеботар міцно тримався за руку Олександра Турчинова, чиїм депутатським помічником відсиджувався протягом 2013-2014 років.

 

Період Турчинова-Авакова

За часи президентства Віктора Януковича в команді Юлії Тимошенко сталася справжня революція. Її покинули найближчі соратники, як-то Олександр Турчинов. А Арсеній Яценюк навіть «віджав» у неї партію. Проте для Сергія Чеботаря такий розлад команди пішов тільки на користь. Турчинов в якості в.о. президента після втечі Януковича порекомендував Чеботаря на посаду заступника голови МВС.

Варто зазначити, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков раніше теж був союзником Юлії Володимирівни, проте її ув’язнення багато чого змінило. Тепер Аваков, а з ним і Турчинов з Чеботарем – є членами команди Арсенія Яценюка. Хоча з огляду на останні події можна стверджувати, що Аваков у своїй безпринципності та нахабності переростає у самостійну фігуру.

Саме під керівництвом Арсена Борисовича Чеботар виходить на новий рівень – відверто грабує державу та стає персональним гаманцем міністра. Чи не тому останній з піною у рота вигороджує горе-соратника? Зокрема у скандалі навколо оприлюдненого у 2015 році відео з кабінету Чеботаря.

image009Минулого року Аваков ще міг заявляти, що записи, на яких його син Олександр та колишній водій Ігор Котвицький обговорюють з Чеботарем закупівлю рюкзаків та продаж піску – це монтаж. На сьогодні слідством доведено, що відео справжнє, а зйомку вело Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ під час контррозвідувальної діяльності. Більше того, ці відеозаписи були легалізовані та долучені до кримінального провадження по відношенню до Чеботаря.

Опитані депутати парламентського комітету з протидії корупції на запитання, чи відомо їм, як рухається справа Сергія Чеботаря – просто розводять руками. Тобто людину зловили на горячему (це ми про обшук у кабінеті Чеботаря 31 березня 2015 року, коли у нього знайшли великі суми грошей, а за даними депутата Сергія Капліна й золоті злитки – ред.), обговорення корупційних схем за його участі бачила вся країна, а справа лежить мертвим грузом?

Пролити світло на те, чому слідство зависає, може допис у Фейсбук одного із засновників «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова: «Ну что, поехали! Главный военный прокурор Украины Анатолий Матиос заключил с партией Народный фронт сделку: в обмен на закрытие дела С.Чеботаря, НФ, которым руководят Яценюк, Турчинов, Аваков, Пашинский, Геращенко и т.д. – голосует за Матиоса на должность генпрокурора. Как извесно, в СМИ были опубликованы видеозаписи из кабинета Чеботаря как он ворует песок, как сын Авакова Александр продает рюкзаки по завышенной цене, как замглавы Нацполиции Троян собирает с ГАИ по 100 тыс. долл. в месяц. Эти записи были сделаны СБУ и лежат в материалах уголовного дела в сейфе Матиоса. Так вот, в обмен на непривлечение Чеботаря, Александра Авакова и Трояна к уголовной ответственности, Народный фронт всем составом голосует за Матиоса…».

Цей допис було зроблено наприкінці березня 2016 року.

image011

На початку статті ми заявляли про те, що надія на притягнення до кримінальної відповідальності Сергія Чеботаря є через те, що Генпрокурором став Юрій Луценко. Так, протягнути на цю посаду Матіоса не вдалося, однак він залишається військовим прокурором, а це означає, що справа Чеботаря продовжує лежати у нього в сейфі. Висновки робіть самі.

В наступній частині читайте про розслідування навколо опублікованих відеозаписів з кабінету Сергія Чеботаря та про те, чому головні фігуранти все ще на свободі. А деякі – навіть за кордоном.

З повагою, Тарас Гачок.

1news.com.ua


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Юрий Борисов объявил о создании к 2033 году российской орбитальной станции и представил график работ, под которые еще в марте было выделено …
Облапошил бюджет, раскаялся и снова иди рули бюджетными деньгами?
В 2017 году нидерландский предприниматель Йоррит Фаассен, бывший зять Владимира Путина ударил полицейского по голове, когда тот пытался кого…
Находящийся в розыске бизнесмен Борис Ушерович из-за границы наладил схему по поставке в обход санкций в Россию телекоммуникационного оборуд…
Неужели весь проект по строительству 11 терминалов от «Логопера» может оказаться аферой, а хозяин компании Александр Кахидзе мог водить связ…
Олигарху Виктору Харитонину дадут подзаработать на госбольницах Башкирии? Госмедицину ставят на коммерческие рельсы с конечной станцией за г…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте