Вранці гроші – ввечері стільці

Вранці гроші – ввечері стільці

Вранці гроші – ввечері стільці

19 января 2015 г.

Ольга Филимонова

Це сталося рік тому на Різдвяні свята, а питання досі не вирішене остаточно. І, на жаль, поки що вирішується на користь винного. 

Як уже писав «Ні корупції!»,  зранку 10 січня 2014 року забудовник ділянки по вул. Озаркевича  ТОВ «Розвиток нерухомості» загнав техніку і зруйнував вщент найстарішу частину будівлі шпиталю Шептицького у Львові.

Власне, ту будівлю, з якої й починалась лічниця і яка є пам’яткою архітектури та історії місцевого значення. (ТОВ «Розвиток нерухомості» пов’язують з будівельною корпорацією «Інтергал-Буд» тодішнього народного депутата від Львівщини Володимира Зубика (Партія регіонів) – авт.)

Після такого відвертого і привселюдного нахабства, здавалося б, кара не мине забудовника-винуватця. Зокрема, тоді Українське Лікарське Товариство закликало мера Львова Андрія Садового негайно повернути земельну ділянку на Озаркевича, 4 місту. У тексті своєї заяви лікарі закликали міського голову, щоб він зобов’язав забудовника ТОВ «Розвиток нерухомості» відшкодувати нанесену шкоду та музеєфікувати будівлю амбулаторії Народної лічниці.

Після відкриття кримінальної справи за фактом руйнування народний депутат Олександр Бригинець висловив тверде переконання, що «забудовник відповість за свій злочин повною мірою. І це стане прикладом для тих, хто може наважитися на руйнування культурної спадщини України». Також він повідомив, що отримав відповідь від Андрія Садового про те, що «виконавчими органами Львівської міської ради розглядається можливість заміни забудовнику земельної ділянки на вул. Озеркевича, 4-а, де розташована Народна лічниця А. Шептицького».

Сам міський голова Львова Андрій Садовий на своїй сторінці у ФБ запевнив, що будівництва на Озаркевича не буде, ділянка перейде у власність громади, а забудовник отримає ділянку в іншому місці.

сад скрин eiqehiqkhiqkqkmp

У лютому 2014 року міський голова Андрій Садовий запропонував влаштувати дискусіющодо ділянки на вул. Озаркевича, 4а та подальшого використання приміщень на цій ділянці. Мешканці спільно з фахівцями повинні повинні були визначити, як використовувати цей громадський простір. Через півроку у червні Андрій Садовий знову запропонував провести аналогічну дискусію. І в, принципі, ці дискусії – оце і всі особисті ініціативи міського голови щодо вирішення цього питання.

Відтоді минув рік. Станом на початок 2015 року забудовник ТОВ «Розвиток нерухомості» отримав від міста в оренду вже дві ділянки під забудову, одначе досі не повернув місту нерухоме майно, що знаходиться на ділянці по вул.. Озаркевича, 4а. Справа в тому, що земельна ділянка по вул. Озаркевича, 4а у м. Львові і так перебуває в комунальній власності територіальної громади м. Львова, оскільки згідно з ухвалою ЛМР № 2377 від 30 травня 2013 року «Про затвердження ТзОВ «Розвиток нерухомості» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Є. Озаркевича, 4-а», цю земельну ділянку площею 0,4500 ТОВ «Розвиток нерухомості» було не продано, а здано в оренду терміном на 10 років для будівництва і обслуговування житлового та офісного комплексу. Тобто, про повернення ділянки у комунальну власність, як про те говорив міський голова, не могло бути й мови, оскільки вона звідти не вибувала.

Отже, у ТОВ «Розвиток нерухомості» потрібно було повертати не ділянку, а нерухоме майно, розташоване на цій ділянці. Відтак, з метою ослаблення суспільної напруги та врегулювання конфліктної ситуації, враховуючи рішення виконавчого комітету «Про надання управлінню охорони історичного середовища функцій замовника на проведення оцінки об’єктів нерухомого майна на вул. Озаркевича, 4, що підлягають відчуженню для суспільних потреб», 15.05.2014 року Львівською міською радою було прийнято ухвалу № 3314 «Про відчуження у ТОВ «Розвиток нерухомості» для суспільних потреб об’єктів нерухомого майна».

Цією ухвалою передбачено провести відчуження об’єктів нерухомого майна на вул. Є. Озаркевича, 4, які належить на праві власності ТОВ «Розвиток нерухомості»: будівлі стерилізаційної, позначеної на плані літерою «А’-1», загальною площею 143,5 кв. м., будівлі гаража, позначеної на плані літерою «Б», загальною площею 45,6 кв. м., будівлі котельні, позначеної на плані літерою «В», загальною площею 152,7 кв. м., будівлі гаража, позначеної на плані літерою «Г-1», загальною площею 61,5 кв. м., будівлі гаража, позначеної на плані літерою «Д-1», загальною площею 61,2 кв. м., будівлі службового приміщення водіїв, позначеної на плані літерою «Е», загальною площею 29,5 кв. м., будівлі приміщення складу, позначеної на плані літерою «Ж», загальною площею 35,2 кв. м., будівлі приміщення овочесховища, позначеної на плані літерою «Пг» загальною площею 23,8 кв. м.

Пунктом 2 цієї ухвали передбачено: відчуження об’єктів нерухомого майна, перелічених у пункті 1, здійснити способом передачі ТОВ «Розвиток нерухомості» в оренду земельних ділянок площею 0,2700 га на просп. В. Чорновола, 69 та площею 0,1750 на вул. Струмок – вул. Т. Масарика, 7.

Водночас у пункті 6 вказаної ухвали передбачено, що відчуження нерухомого майна, переліченого у пункті 1 цієї ухвали, провести після укладення договорів оренди земельних ділянок, зазначених у пункті 2 цієї ухвали. Тобто, вранці гроші – ввечері стільці. Місто дає забудовнику-винуватцю дві ділянци в оренду, а він потім, може, поверне попереднє майно.

І місто таки віддало ТОВ «Розвиток нерухомості» дві земельні ділянки в оренду терміном на 10 років. Так, ухвалою Львівської міської ради від 10.07.2014 року № 3619 «Про затвердження ТзОВ «Розвиток нерухомості» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на вул. Струмок – вул. Т. Масарика, 7» товариству з обмеженою відповідальністю «Розвиток нерухомості» затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надано земельну ділянку площею 0,1775 га (кадастровий номер 4610137500:07:001:0214) на вул. Струмок – вул. Т. Масарика, 7 в оренду терміном на 10 років для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку за рахунок земель житлової та громадської забудови за функцією використання – землі житлової забудови. А ухвалою Львівської міської ради від 31.07.2014 року № 3807 «Про затвердження ТзОВ «Розвиток нерухомості» проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання земельної ділянки на просп. В. Чорновола, 69» затверджено товариству з обмеженою відповідальністю “Розвиток нерухомості” проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надано земельну ділянку площею 0,2700 га (кадастровий номер 4610137500:07:001:0215) на просп. В. Чорновола, 69 в оренду терміном на 10 років для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку за рахунок земель житлової та громадської забудови за функцією використання – землі житлової забудови.

Тобто, обидві земельні ділянки забудовник отримав від міста ще влітку. А «договір пожертви нерухомого майна на вул. Є. Озаркевича, 4, які належить на праві власності ТзОВ «Розвиток нерухомості» буде укладений між Львівською міською радою та товариством протягом січня 2015 року», запевнила «Ні корупції!» начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Л.Онищенко-Швець.

Що ж відбувалося впродовж цілого року щодо вирішення ситуації із відновленням зруйнованої частини шпиталю Шептицького? Якщо коротко, то питання про відновлення зруйнованої частини для чиновників чомусь для міських чиновників перестало бути питанням.

Нині у судах не львівські чиновники, а представники історико-просвітницької правозахисної організації «Меморіал» відстоюють вимогу з відновлення зруйнованої частини шпиталю Шептицького. Львівська міська рада виступає відповідачем.

Так, як повідомили «Ні корупції!», на розгляді у Галицькому районному суді м. Львова перебувала справа № 461/251/14-ц за позовом Леонтьєва В.Д., Львівської обласної історико-просвітницької правозахисної організації «Меморіал» до Курії Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької церкви, ТОВ «Розвиток нерухомості», Львівської міської ради з вимогою відновити попереднє становище, яке існувало станом на 08.11.2013 року і зазначене у Паспорті пам’ятки – стосовно Комплексу споруд Пам’ятки історії, архітектури, містобудування «Український шпиталь Народної лічниці імені Митрополита Андрея Шептицького XVIII ст., 1938 року на вул. Озаркевича, 4 у м. Львові. Комплекс». Відновлення попереднього становища провести шляхом проведення реставрації Комплексу споруд; про зобов’язання Львівської міської ради на найближчій сесії Львівської міської ради розглянути питання про скасування і визнання недійсним ухвал міської ради від 09.09.2010 № 3919 та від 30.05.2013 № 2377 зі змінами, наказу департаменту містобудування від 24.10.2013 року № 380.

У серпні минулого року ухвалою Галицького районного суду м. Львова від 21.08.2014 року цивільну справу № 461/251/14-ц за позовом Леонтьєва В.Д., Львівської обласної історико-просвітницької правозахисної організації «Меморіал» було залишено без розгляду. Вказана ухвала суду була оскаржена Леонтьєвим В.Д. до Апеляційного суду Львівської області. Ухвалою Апеляційного суду Львівської області від 25.11.2014 року скасовано ухвалу Галицького районного суду м. Львова від 21.08.2014 року у справі № 461/251/14-ц, а справу направлено для продовження розгляду до суду першої інстанції. І далі по колу…

У сухому підсумку – на початок 2015 року маємо: забудовник не відновив зруйновану частину, не був покараний за вчинене, натомість отримав від міста дві земельні ділянки в оренду в обмін на досі не повернуту з оренди іншу ділянку.

Валентина Новицька, «Ні корупції!»


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Юрий Борисов объявил о создании к 2033 году российской орбитальной станции и представил график работ, под которые еще в марте было выделено …
Облапошил бюджет, раскаялся и снова иди рули бюджетными деньгами?
В 2017 году нидерландский предприниматель Йоррит Фаассен, бывший зять Владимира Путина ударил полицейского по голове, когда тот пытался кого…
Находящийся в розыске бизнесмен Борис Ушерович из-за границы наладил схему по поставке в обход санкций в Россию телекоммуникационного оборуд…
Неужели весь проект по строительству 11 терминалов от «Логопера» может оказаться аферой, а хозяин компании Александр Кахидзе мог водить связ…
Олигарху Виктору Харитонину дадут подзаработать на госбольницах Башкирии? Госмедицину ставят на коммерческие рельсы с конечной станцией за г…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте