Курченко купив нафтоперевалку Злочевського

Курченко купив нафтоперевалку Злочевського

Курченко купив нафтоперевалку Злочевського

07 мая 2014 г.

Коба Джаурия

Найактивніший учасник українського M&A Сергій Курченко цього разу придбав нафтоперевалочний комплекс у гирлі Дніпра, який належав екс-міністрові охорони природи, а сьогодні – чиновнику відомства Андрія Клюєва - Миколі Злочевському

Дорога перевалка

Учора Східноєвропейська паливно-енергетична група (СЄПЕК) Сергія Курченка повідомила про купівлю Херсонського нафтоперевалочного комплексу.

За даними прес-служби СЄПЕК, актив було отримано шляхом купівлі ТОВ "Всеукраїнський промисловий союз", яка володіє перевалкою. Суми угоди не розголошують.

У повідомленні про угоду йдеться, що херсонська нафтоперевалка включає в себе нафтогавань - комплекс з резервуарів під нафту і нафтопродукти, насосні станції, очисні споруди та причали і нафтобазу, яка складається з двох односторонніх залізничних естакад для одночасного наливу світлих нафтопродуктів, резервуарного парку та автоналивної естакади. Два морські причали перевалки дозволяють приймати судна з вантажопідйомністю до 10 000 тонн.

Навесні 2013 року Курченко придбав Одеський НПЗ, а восени розпочав імпорт російської нафти та відновив виробництво нафтопродуктів. При цьому нафтоперевалку в одеському регіоні контролює група "Приват" Ігоря Коломойського. Цим, схоже, і керувався Курченко, купуючи херсонську перевалку з метою імпорту-експорту нафтопродуктів.

СЄПЕК не відповіла на запит INSIDER, з якою метою, за скільки і в кого було придбано нафтоперевалочний комплекс.

Потужність Херсонського нафтотерміналу – один мільйон тонн на рік. Як повідомив "Лівому берегу" аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко, вартість активу може становити від $120 до $200 млн.

Це занадто висока оцінка. Наприклад, компанія "Трансюкрейн" планує будівництво нафтового терміналу потужністю 2 млн тонн на рік біля морського порту "Октябрьск" у Миколаївській області. Це вдвічі більше за потужності херсонського комплексу.

Заявлені інвестиції – близько $100 мільйонів. При цьому такі цифри експерти також називали завищеними, оскільки транзит нафтопродуктів через Україну стагнує. Росія – головний клієнт української перевалки, – відмовляється від послуг сусідніх країн і переводить наливні вантажі на нові потужності у своїх портах.

Слід до Злочевського

За даними Держреєстру підприємств, ТОВ "Всеукраїнський промисловий союз" з уставним капіталом 20,5 тисячі гривень на січень 2013 року належало двом українським підприємствам.

25% у статутному капіталі належало компанії "Бріліант Спіріт Україна", а все інше – компанії "Остро" з кіпрською засновницею Vestorgia Holdings, яка записана на віргінську Kisaliano Holding.

Своєю чергою, мажоритарна частка в "Бріліант Спіріт Україна" належить кіпрській Stemp Leasing.

Щоб дізнатися бенефіціарів цього офшору, INSIDER купив виписки в кіпрському реєстрі. Згідно з документом, власниками цього офшору є дві кіпрські компанії зі схожими назвами – S.I. Cylawservice та S.I. Cylaw Services. Вони ж заснували компанію Empson Сергія Курченка, якій належить 99% Одеського НПЗ.

 eiqrqiezirhkmp
 Схема власності Херсонського нафтопереробного комплексу

 

Улітку 2013 року прес-служба СЄПЕК у коментарі Forbes пояснювала, що кіпрська S. I. Cylaw Services Limited - професійна секретарська компанія, яка володіє активами в інтересах великої кількості своїх клієнтів. "Empson Limited - один з її клієнтів. Микола Злочевський, імовірно, інший клієнт. Тобто ступінь партнерства такий, як між власниками рахунків в одному банку", - сказала тоді прес-секретар СЄПЕК Олена Мочалова-Колесник.

Міноритарна частка у "Бріліант Спіріт" належить Миколі Герасимчуку. За даними держреєстру підприємств, він – керівник компанії "ДІ ВІ ДІ Союз-Україна". Вона належить дружині екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського Наталії. Зараз Злочевський займає посаду заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони.

2011 року "Бріліант Спіріт Україна" на пару зі Злочевським і його покійним партнером Миколою Лісіним були засновниками ТОВ "Інфокс".

"Інфокс" – материнська компанія Злочевського. Він засновував її та працював там директором, поки не пішов на держслужбу. На неї ж були записані газовидобувні підприємства "Еско-Північ" і "Парі", що належали Злочевському.

"Ділова столиця" раніше повідомляла, що "Бріліант Спіріт Україна" був засновником компанії "Нафтодовидобувна компанія "Укрнафтобуріння", яка 2004-го отримала ліцензію на розробку Сахалінського газового родовища. До 2009 року вона теж належала Злочевському, поки її не продали групі "Приват" Ігоря Коломойського.

Злочевський не відповів на запит INSIDER, надісланий на електронну скриньку РНБО, де він працює заступником секретаря Ради.

Навіщо Злочевському продавати нафтоперевалку? За даними Держстату, перевалка нафти та нафтопродуктів через українські порти минулого року впала на 30% - до 12,5 млн тонн.

Окрім того, зараз Злочевський зосередився на видобуванні газу. Як повідомляв раніше INSIDER, компанія Burisma, що управляє підприємствами бізнесмена, постійно нарощує видобуток газу.

ИНСАЙДЕР


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Облапошил бюджет, раскаялся и снова иди рули бюджетными деньгами?
В 2017 году нидерландский предприниматель Йоррит Фаассен, бывший зять Владимира Путина ударил полицейского по голове, когда тот пытался кого…
Находящийся в розыске бизнесмен Борис Ушерович из-за границы наладил схему по поставке в обход санкций в Россию телекоммуникационного оборуд…
Неужели весь проект по строительству 11 терминалов от «Логопера» может оказаться аферой, а хозяин компании Александр Кахидзе мог водить связ…
Олигарху Виктору Харитонину дадут подзаработать на госбольницах Башкирии? Госмедицину ставят на коммерческие рельсы с конечной станцией за г…
Собянин и его команда словно бы решили, находясь при власти, распродать как можно больше. Сейчас вихри наживы взвились вокруг государственно…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте