Гроші «Уктрансгазу» пахнуть смертю

Гроші «Уктрансгазу» пахнуть смертю

Гроші «Уктрансгазу» пахнуть смертю

04 февраля 2015 г.

Коба Джаурия

«Укртрансгаз» знехтував безпекою українців заради прибутків друзів екс-заступника голови «Нафтогазу» Андрія Лопушанського, нині нардепа від «Блоку Петра Порошенка».

«Укртрансгаз» у 2014 році не закупив заплановану кількість речовини, яка надає запах побутовому газу (одорант), бо намагався віддати перемогу вартістю майже 14 млн грн. компанії з орбіти екс-заступника голови НАК «Нафтогаз України» (2005-2014 рр.), а нині народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» – Андрія Лопушанського. Про це йдеться у сюжеті Надії Бурдєй у телепрограмі «Наші гроші».

«Укртрансгаз» торік закупив одоранту удвічі менше, ніж у 2013 році. Через гостру нестачу важливої речовини, держпідприємство докуповувало російську суміш СПМ, склад та якість якої невідомі.

Отже, у 2014 році було скасовано результати двох тендерів по закупівлі одоранту (етилмеркаптану). Тендери проводила регіональна компанія «Укртрансгазу» – «Прикарпатрансгаз».

Андрій Лопушанський через суд добивається поновлення на посаді в «Нафтогазі». 24 лютого цього року відбудеться засідання Печерського райсуду міста Києва, який розгляне його позов про поновлення на роботі. Лопушанського звільнили з «Нафтогазу» влітку 2014 року «у зв’язку з нез’явленням на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності».  eiqrxiddqiqhzkmp

Андрій Лопушанський через суд добивається поновлення на посаді в «Нафтогазі». 24 лютого цього року відбудеться засідання Печерського райсуду міста Києва, який розгляне його позов про поновлення на роботі. Лопушанського звільнили з «Нафтогазу» влітку 2014 року «у зв’язку з нез’явленням на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності».

У липні 2014 року тендер з постачання 76,8 т одоранту виграло ТОВ «Укргаздіагностика». Однак результати конкурсу скасував Антимонопольний комітет, бо компанія-переможець і її конкурент «Хімфармінвест» мали одного засновника – Анатолія Кучерявенка. Обидві фірми вперше вийшли на конкурс із закупівлі етилмеркаптану.

РИС1-2 рис1-1
У грудні було проведено новий конкурс на поставку 179,2 т одоранту, на якому переміг вже «Хімфармінвест». Та договір у результаті був зірваний через скаргу інших учасників в Антимонопольний комітет. Конкуренти заявили, що переможець не має можливості поставити необхідний об’єм етилмеркаптану.

В Україні одорант не виготовляють, використовують виключно імпорт. Виробник речовини – компанія Chevron Phillips Chemicals International NV – підтвердив, що він зобов’язалася поставити «Хімфармінвесту» у 3-4 кварталі 2014 року лише 76,8 т етилмеркаптану, що більш ніж удвічі менше від закупленого «Укртрансгазом» об’єму. Жодних додаткових об’ємів поставок газового одоранту контрактом не передбачено.

рис.3 рис.2.

Варто зауважити, що представник «Хімфармінвесту» запевняє, що фірма мала усі 179,2 т етилмеркаптану. При цьому журналіст припускає, що для отримання потрібної кількості речовини її могли просто розбавити. Про те, що в «Укртрансгазі» це могли погодити, розповів засновник компанії «Техноімпекс» Олександр Окул. За його словами, керівник Департаменту матеріально-технічного забезпечення «Укртрансгазу» Олег Кирпот пропонував йому розбавити партію одоранту з метою отримання відкату.

Вже у січні 2015 року «Укртрансгаз» знову акцептував пропозицію «Хімфармінвесту». Цього разу на поставку 40 т одоранту. Конкурентом «Хімфармінвесту» стало ТОВ «ТД Енергостройінвест». Керівник «Енергостройінвесту» Вікторія Горелик була «бізнес-партнером» вже згаданого Анатолія Кучерявенка. Окрім того, Горелик керувала ще в кількох фірмах з офісу народного депутата Андрія Лопушанського.

За компаніями «Укрфармдіагностика» і «Хімфармінвест» теж прослідковується фігура Лопушанського, хоча сам він свою причетність до цих фірм заперечує.

РИС1-3

Керівник «Хімфармінвесту» Юлія Лозовська також є директором фірми «Авітелтранс», співзасновником якої є Андрій Лопушанський.

«Хімфармінвест» і «Авітелтранс» зареєстровані за однією адресою: Київ, вул. Молодогвардійська, 32. Донедавна цією будівлею володів сам Лопушанський (через фірми «Лакшмі-8» та «Рост»). Нині нардеп вийшов із засновників фірми-власника будівлі, залишивши по собі Ростислава Березовського, який, до речі, є керівником фірми «Укргаздіагностика».

Представник «Хімфармінвесту» Дмитро Циганков є помічником нардепа Андрія Лопушанського.

Скільки етилмеркаптану необхідно для забезпечення газової системи України та скільки наразі є у наявності «Укратрансгаз» не повідомляє, посилаючись на «комерційну таємницю».

рис.1.eiqrxiddqiqhzkmp />

nashigroshi.org


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте