Мельничук з "Айдару": у мене є амбіції гетьмана України

Мельничук з "Айдару": у мене є амбіції гетьмана України

Мельничук з "Айдару": у мене є амбіції гетьмана України

08 февраля 2015 г.

Сергей Варченко

Батальйон "Айдар", який перебуває у підпорядкуванні Міністерства оборони, часто з’являється у новинних стрічках, причому не завжди у позитивному контексті.

2 лютого його бійці пікетували будівлю Міноборони, протестуючи проти намірів відомства перереєструвати батальйон на новий номер і поставити на його чолі підполковника Євгена Пташника. Перекриття Повітрофлотського проспекту, зірваний прапор на прохідній міністерства, запалені покришки та штовханина – атрибути цього протесту дали підстави говорити про непідконтрольність цього підрозділу.

Імідж "Айдару" псують і звіти міжнародних правозахисників, котрі стверджують, що його бійці замішані у цілій низці серйозних правопорушень.

Зрештою, перший командир батальйону, підполковник Сергій Мельничук, котрий зараз є депутатом парламенту від Радикальної партії, цього тижня побив горшки з Олегом Ляшком: той дуже несхвально оцінив дії "айдарівців" під Міноборони.

Пан Мельничук каже, що проти батальйону, який він називає одним з найбоєздатніших підрозділів у зоні АТО, ведеться інформаційна війна.

У інтерв’ю ВВС Україна він розповідає про доцільність батальйонних протестів у воєнний час, про те, чи мають під собою ґрунт звинувачення "Айдару" у злочинах в зоні АТО, про його власні політичні амбіції та обставини бою, в якому потрапила в полон, мабуть, найвідоміша "айдарівка" Надія Савченко.

"Щоб батальйону жилося і воювалося краще"

ВВС Україна: Хто зараз є командиром батальйону "Айдар"?

Сергій Мельничук: Згідно штатно-посадової книги, командиром батальйону "Айдар" є підполковник Мельничук Сергій Петрович, прикомандирований до Верховної Ради для виконання обов’язків народного депутата України.

Згідно з законом про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, на час виконання повноважень депутата ця посада залишається за мною. Якщо я складу депутатські повноваження або каденція парламенту закінчиться, мене мають направити на попереднє місце служби на рівнозначну або, в разі моєї згоди, на вищу посаду.

ВВС Україна: Як ви керуєте батальйоном, фізично перебуваючи в Києві?

Мельничук eiqdiqexiquqkmpСергій Мельничук каже, що в Києві переймається питаннями матеріального забезпечення батальйону "Айдар"

Сергій Мельничук: За допомогою телефону, інтернету.

Фактично зараз командири та начальники, які беруть безпосередню участь у обороні Луганщини, – а батальйон зараз тримає вісім стратегічних точок на території області, – кожен на своєму місці діють за обставинами.

Я ж спостерігаю за тим, щоб батальйону вчасно постачали озброєння, боєприпаси, продукти харчування, одяг. Я допомагаю людям отримати юридичну допомогу, довідки учасників АТО. Я звідси штурмую Генеральний штаб і Міністерство оборони, щоб батальйону жилося і воювалося краще.

ВВС Україна: Як так сталося, що зараз складається враження про існування двох "Айдарів"?

Сергій Мельничук: "Айдар" є один.

ВВС Україна: На сайті Міноборони пишуть, що в батальйону "Айдар" втрачена печатка. І для того, щоб "не допустити маніпуляцій з документами і печаткою", його номер перереєстрували, печатку поміняли і, за версією міністерства, цей "новий" батальйон очолює Євген Пташник.

Сергій Мельничук: Якщо печатка зникла, значить, потрібно розслідування. У будь-якому разі, повинен бути наказ про прийом-передачу посади, тобто я як матеріально відповідальна особа, йдучи до Верховної Ради, повинен був передати посаду. А такого наказу не було.

Печатка "Айдару" знаходиться на передовій, у місті Щастя.Сергій Мельничук

ВВС Україна: Тобто ви досі є матеріально відповідальною особою, командиром батальйону?

Сергій Мельничук: Виходить, що так. Наказу на прийом-передачу посади Пташнику не було.

ВВС Україна: А що в такому разі очолює Пташник?

Сергій Мельничук: Пташник очолює підрозділ, який сформувався після активної фази літньої кампанії. Люди, які до нього входять, в основному не мають бойового досвіду, перебувають в тилу.

Коли я йшов до Верховної Ради, то наказом по частині поставив замість себе Сергія Федорченка і написав відповідний рапорт вищестоящому командуванню. Натомість Генштаб призначив виконуючим обов’язки командира Пташника. От і виходить, що прийом-передача моєї посади Федорченку не закінчилися, а Пташникові навіть не починалися!

ВВС Україна: Печатка батальйону "Айдар" втрачалася?

Сергій Мельничук: Печатка досі знаходиться на передовій, у місті Щастя.

МельничукСергій Мельничук каже, що на сьогодні продовжує залишатися комбатом "Айдару"

ВВС Україна: Під вашим контролем?

Сергій Мельничук: Під контролем бійців, які воюють на передовій.

"Ляшко в’їхав до парламенту на горбу "Айдару"

ВВС Україна: Коли в умовах фактично воєнного часу люди, які підтримують вас, приходять до Міністерства оборони, палять там шини, перекривають рух на одній з великих транспортних магістралей Києва, - це нормально, це не саботаж?

Сергій Мельничук: Це якщо дивитися з одного боку. А з іншого боку, видання наказу про зміну печатки 17 січня, під час загострення на фронті, в умовах активізації бойових дій – це спланована провокація, спрямована на бійців одного з найкращих підрозділів у зоні АТО.

ВВС Україна: А якби ви були начальником Генштабу і до вас під будівлю прийшли люди, які б почали там палити покришки і перекривати дорогу, зривати прапор з прохідної, що б ви зробили?

Сергій Мельничук: Три місяці я фактично день у день перебуваю в Генштабі. Два місяці тому ми провели іншу акцію – без покришок, без перекриття дороги, – бійці тоді прийшли під Міноборони і вимагали забрати Пташника.

Цього стосувалися рапорти командирів підрозділів і рядових бійців. Після цього цих командирів просто зняли з посад.

Пікет Пікетування "Айдаром" Міністерства оборони отримало неоднозначні оцінки спостерігачів

ВВС Україна: Тим не менше, Олег Ляшко, до чиєї парламентської фракції ви належите, прокоментував понеділковий пікет біля Міноборони так: "Колишній командир батальйону Сергій Мельничук, який на моєму горбу став народним депутатом України, вимагає поставити свою людину на посаду комбата. Це диверсія. Під час війни за таке розстріляли б".

Сергій Мельничук: Ще не зрозуміло, хто на чиєму горбу в’їхав до Верховної Ради. Всі телеканали перед виборами показували, як пан Ляшко, переховуючись по погребах, робив зйомки, як він нібито був на передовій. Фактично ім’я "Айдару" втримало його відсотки у виборчій кампанії. Це він в’їхав до парламенту на горбу "Айдару", на трупах, на крові людей, які тоді воювали. Я думаю, хлопці цього не потерплять, і розкажуть йому, хто на чому і куди в’їхав.

(Коментар Олега Ляшка ВВС Україна: "Мені немає потреби коментувати цю дурню. Найкраще за Сергія Мельничука говорять його дії. Блокування Міністерства оборони в умовах війни - це державна зрада і диверсія. На місці президента я б негайно арештував тих, хто це робив". 5 лютого фракція Радикальної партії виключила Сергія Мельничука зі своїх лав за дії, що "дискредитують депутата")

ВВС Україна: Тим не менше, є в "Айдарі" бійці, які, м’яко кажучи, не підтримують вас. Про вас дуже критично висловлюється колишній викладач Києво-Могилянської академії, ветеран Чечні Євген Дикий.

Сергій Мельничук: Євген вивозив зброю з зони АТО, цей факт був зафіксований міліцією, яка його затримала. В машині були чотири автомати Калашникова. Проти нього намагалися порушити кримінальну справу.

Щоб не віддати його міліції, ми забрали його до себе, і він понад місяць був у нас закритий. Ми понизили його з командира роти до простого рядового бійця, і він далі воював у своїй же роті простим рядовим бійцем.

(Коментар Євгена Дикого ВВС Україна: Дійсно, у червні мене було затримано працівниками Сватівського райвідділу міліції за підозрою в спробі незаконного вивезення чотирьох автоматів, три з яких офіційно на мені числилися (три службові і один трофейний, від сепаратистів). Я одну добу провів в райвідділі. Міліція провела розслідування і вже на четвертий день з мене всі звинувачення зняли. Після цього я зміг продовжити службу - якби я лишався під підозрою, ніхто мені б зброю в руки не давав.

Водночас я поніс дисциплінарну відповідальність за те, що не простежив, коли ці три службові автомати потім у мене вкрали - мене понизили з командира роти. Однак на мені тоді взагалі числилося 92 одиниці зброї. У передфронтовій метушні я не зміг за всім догледіти. (...)

Мені ж потім віддали автомат і поставили спершу командувати відділенням, а потім взводом. У цій якості я потім брав участь у бойових діях в Георгіївці, Лутугіно та Вергунці).

"Вивести батальйон з Луганщини намагалися багато разів"

Вивести батальйон з Луганської області намагалися дуже багато разів, але всі ці спроби звелися нанівецьСергій Мельничук

ВВС Україна: У будь-якому разі, вам не здається, що ваші дії під Міністерством оборони створюють чудову телевізійну картинку: батальйони виходять з-під контролю, йдуть на Київ, штурмують державні органи, влада хитається, в Україні знову хаос?

Сергій Мельничук: Картинка є, я цього не заперечую. Але влада повинна пам’ятати, хто рік тому хто її привів до годівниці. Я говорю про годівницю умисно, бо після зміни влади побори зросли майже удвічі. Гребуть як в останній раз.

ВВС Україна: Однак і ви ж є членом парламентської коаліції.

Сергій Мельничук: У вівторок на засіданні фракції я сказав, що відтепер голосуватиму так, як велітиме моє серце і як я обіцяв виборцям, а не по усіляких "договорняках", як скаже лідер фракції.

ВВС Україна: Тобто протягом перших двох місяців у парламенті ви голосували по "договорняках"?

МельничукНаразі Сергій Мельничук не збирається складати депутатські повноваження

Сергій Мельничук: Крім першого разу, коли я не стримався і не проголосував за призначення пана Яценюка прем’єр-міністром. Після цього отримав прочухана від Олега Валерійовича (Ляшка. - Ред.). У нас була дуже жорстка розмова: є фракція, є коаліція, треба дотримуватися дисципліни. Але відтепер я буду голосувати по совісті.

ВВС Україна: А він вам що на це відповів?

Сергій Мельничук: Щоб я писав заяву про вихід з коаліції і складав депутатські повноваження.

ВВС Україна: Ви збираєтеся це робити?

Сергій Мельничук: На даний момент – ні. Цього чекає товариш Аваков, який в неділю у міністра оборони в кабінеті заявив, що за мною ведеться спостереження, мене прослуховують, найближчим часом прокуратура порушить проти мене кримінальну справу, і мене однозначно позбавлять депутатських повноважень.

(У прес-службі Арсена Авакова ВВС Україна заявили, що він не коментуватиме цей вираз пана Мельничука. - Ред.)

Коли про це взнали мої побратими, вони сказали: навіть не думай цього робити, ти повинен бути у парламенті і робити те, за чим ти туди йшов, – представляти там нас.

Тому з такими самими командирами добровольчих батальйонів ми ініціюватимемо внесення змін до законів, які дозволять суміщати депутатство і керівні посади у батальйонах на період війни. Бо, думаю, війна буде не довгостроковою, а народ мене обирав на п’ять років.

ВВС Україна: А за що проти вас можна порушити справу?

Сергій Мельничук: Є багато питань. Вивести батальйон з Луганської області намагалися дуже багато разів, але всі ці спроби звелися нанівець, бо ми пообіцяли місцевому населенню, що не залишимо місто Щастя і, тим більше, Щастинську ТЕС (одна з найпотужніших ТЕС країни, розташована поблизу лінії зіткнення зараз перебуває під контролем сил АТО - Ред.).

Нам присилали провокаторів, нас намагалися вивести звідти на ротацію, на бойове злагодження, нас обіцяли озброїти до зубів, дати нам гвинтокрили, на яких ми літали б на операції, нас намагалися перевести до Краматорська, в іншу область...

ЩастяСергій Мельничук каже, що "Айдар" не збирається залишати стратегічно важливу Щастинську ТЕС на Луганщині

ВВС Україна: Ви вважаєте, що за час вашої відсутності сепаратисти взяли б Щастя?

Сергій Мельничук: Так.

ВВС Україна: І ви весь цей час не виконуєте накази вищого командування?

Сергій Мельничук: Так, ми не виконуємо накази, щоб не залишити ТЕС. Мені особисто пропонували 20 мільйонів доларів за те, щоб ми вийшли звідти.

ВВС Україна: Хто?

Сергій Мельничук: До мене в місті Щастя підходив чоловік, який представився співробітником служби охорони компанії ДТЕК, і запропонував: у разі, якщо батальйон вийде і передасть ТЕС службі охорони ДТЕК, мені особисто буде виплачено 20 мільйонів доларів.

ВВС Україна: Ви пам’ятаєте прізвище цієї людини?

Сергій Мельничук: Він не представлявся.

ВВС Україна: Він не показував жодного посвідчення?

Сергій Мельничук: Розумієте, не кожна людина пройде на територію ТЕС. Там стоїть батальйон, але ДТЕКівська оборона там також працює. Власне, він пройшов їхню службу безпеки, підійшов до мене і представився: "Я зі служби безпеки ДТЕК".

ВВС Україна: То, може, це просто рядовий охоронець?

Сергій Мельничук: Охоронці такими речами не жартують.

(Прес-служба ДТЕК у коментарі ВВС Україна назвала цю інформацію "провокаційною брехнею". "Подібних дій співробітники компанії не чинили", - заявили у ДТЕК).

"Про зґвалтування полонених – вперше чую"

Більшість затриманих, пов’язаних з сепаратистами, ми обмінюємо на наших полонених бійцівСергій Мельничук

ВВС Україна: Тим не менше, у вашого батальйону сформувалася досить неоднозначна репутація. Доповідь Amnesty Internationalзвинувачує "айдарівців" у викраденні людей, жостокому поводженні, неправомірних арештах, крадіжках, шантажі і, можливо, стратах.

Сергій Мельничук: Пам’ятаєте, влітку ми взяли в полон Тимерлана (Єналдієва - Ред.), колишнього помічника міністра оборони Південної Осетії. Він досі пише мені sms-и. Під час перебування у полоні ця людина ходила до церкви – з цього можна зрозуміти, яке у нас ставлення до полонених.

У нас тоді стояло питання, його обміну на Надію Савченко, але він сказав, що накладе на себе руки, але не дасть обміняти себе на жінку – у них так не заведено. Я пояснював йому, що такого воїна, як Надя, ще треба пошукати, але він відмовився, тож ми його обміняли на двадцятьох наших бійців.

ВВС Україна: Але не всім пощастило працювати у міністерстві оборони Південної Осетії. У доповіді Amnesty International йдеться про те, що "айдарівці" жорстоко били людей, ламали їм щелепи, забирали майно, гроші, машини. Було таке?

Сергій Мельничук: Було таке. Але це робили люди, які знаходилися "біля батальйону", які розказували, що є бійцями, але не брали участі у боях. Події, про які йдеться у тій доповіді, відбувалися під час літньої кампанії, коли ми майже взяли в кільце Луганськ, мене майже два місяці не було на місці, я пройшов боями навколо Луганська. А в цей час вони в тилу промишляли.

ВВС Україна: Ви хочете сказати, що всі ці мародерства, випадки жорстокого поводження, крадіжок і шантажу, а також можливі страти – це справа рук людей, які не є "айдарівцями", але які вільно використовували його назву?

Сергій Мельничук: Так.

Айдар"Айдар" створив спеціальний підрозділ для боротьби з "псевдоайдарівцями", каже Сергій Мельничук

ВВС Україна: Навіть якщо так, то виходить, що люди, які називають себе "айдарівцями", носять шеврони "Айдару", коять злочини. Це проблема.

Сергій Мельничук: Зараз ми спеціально створили позаштатний підрозділ і відловлюємо таких людей. Зараз під арештом перебувають тринадцятеро "айдарівців", і половину з них, тобто зі своїх, ми допомогли затримати. Так само зараз затримані правоохоронними органами багато "псевдоайдарівців".

ВВС Україна: Свого часу чималого резонансу набрала стаття видання "Інсайдер" " Служили два айдарівці". Там з посиланням на реального бійця батальйону описані випадки побиття полонених і навіть зґвалтування полоненої жінки, котру назвали снайперкою через знайдену у неї балаклаву. Чи могло таке бути у бойовій частині "Айдару"?

Сергій Мельничук: Про зґвалтування полонених – вперше чую. Такого бути не могло. Біля місць, де утримуються полонені, стоїть озброєна людина, яка не допускає туди нікого.

ВВС Україна: У цій статті йдеться, що доступ до полонених можна отримати, направивши автомат на вартового.

Сергій Мельничук: Такого бути не могло.

ВВС Україна: А навіщо ви взагалі утримуєте людей? Ви ж не можете їх судити і карати.

Сергій Мельничук: Більшість затриманих, пов’язаних з сепаратистами, ми обмінюємо на наших полонених бійців.

ВВС Україна: Тобто у вас діє власний обмін полоненими, окремий від "офіційного"?

Сергій Мельничук: Ми взагалі це почали першими – ще Рубан (керівник Центру гуманітарної допомоги по звільненню полонених та заручників у зоні АТО Володимир Рубан - Ред.) не мінявся, а ми вже мінялися, щоб своїх звільнити.

"Ми все одно визволимо Савченко"

ВВС Україна: Чому в такому разі не вдалося звільнити Надію Савченко?

Сергій Мельничук: Думаю, росіянам потрібна була жертва, яку можна було показати і далі нею гратися. Вони вибрали Надю. Одна справа показати офіцера, бійця, чоловіка. Інша справа – Надя, яку вони спочатку назвали снайперкою, а потім – артнавідником. Хоча навіть кадри з нею доводять, що на час цього бою Надя вже була в полоні.

ВВС Україна: А хто в такому разі був коригувальником у тому бою?

Сергій Мельничук: Я. Я тоді був на самому "передку", бійці, які були у тому бою, підтвердять – я був попереду БТРів, і мене бійці за шкірку відтягували: мовляв, ховайся командир.

Савченко Надія Савченко належала до батальйону "Айдар"

ВВС Україна: Тобто те, в чому зараз звинувачують Надію Савченко, - що вона була коригувальником вогню у бою біля Металіста, - це були ви?

Сергій Мельничук: Так. Потім мене замінив боєць з позивним "Прапор".

ВВС Україна: І ви зараз можете сказати росіянам: "Ось я"...

Сергій Мельничук: Так. Я і так у них в розшуку.

ВВС Україна: Розкажіть більше про цей бій.

Сергій Мельничук: Тоді під ранок мені передзвонили, що в районі гольф-клубу, де стояла батарея гаубиць Збройних Сил України і стояла наша бойова охорона, зав’язався бій. Хлопці закрились у погребі, їх закидали гранатами.

Ми тоді вискочили удвох з нашим начштабу Лихолітом, який спав у сусідній кімнаті – я був у бронежилеті на голе тіло, в касці і спортивних штанах. Заскочили в джип, підібрали перших шістьох чоловік, поїхали. Я висадив їх десантом під самий гольф-клуб, розвернувся і погнав за наступною партією. І так я підвозив і підвозив туди людей – по стільки, скільки влазило в салон джипу і його багажник.

Паралельно я просив, щоб війська – 80-та і 128-ма бригада, які стояли неподалік, – дали нам допомогу. Вони допомогу не давали, тому, коли я віз уже третю ходку, я передзвонив Наді. Вона прийшла до вояків, нагнула матюків, і вони дали команду двом БТРам і двом БМП виїхати нам на допомогу.

Думаю, що найближчим часом – від трьох місяців до півроку – цей конфлікт буде закінченоСергій Мельничук

Але вони їхали з закритими заборолами, у них були тільки щілини, тому вони не побачили вказівника повороту з головної дороги до гольф-клубу, проскочили цей знак і полетіли далі. Проїхавши 12 км далі, вони натрапили на протитанкову засідку.

У цей час Надя сіла згори на танк, здається, 128-ої бригади, заїхала на гольф-клуб, розібралася з тими, хто там залишився і пішла далі. На танк сіли ще десятеро хлопців і вони поїхали на виручку тим БТРам і БМП. Там вони натрапили на ту саму засідку, танк просто пролетів крізь ряди сепаратистів і в’їхав у місто Луганськ. Надя дзвонила: "Ми в будинку номер 53, виручайте!"

Двоє хлопців, "Цунамі" і "Лисий", взяли автомобіль у Надіної сестри, Віри. Їх зупинили бойовики, вони відстрілювалися, розстріляли весь боєкомплект. Зрештою, їх поранених взяли в полон, а Вірину машину забрали.

ВВС Україна: А звідки у цьому бою взагалі взялися журналісти?

Сергій Мельничук: Коли туди прорвалися ці наші БТРи і БМП, бойовики їх повністю розстріляли, а тоді викликали журналістів, щоб вони зняли результати цього бою. Вони не думали, що ми за таку відстань, 12 кілометрів, прийдемо їх визволяти. А ми фактично з боєм – бо по лісосмугах сиділи їхні кулеметники, гранатометники – пройшли всю цю відстань.

(Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін у коментарі ВВС Україна заявив, що описані події, по-перше, відповідають картині, описаній самою Савченко, а, по-друге, відповідають реальній картині подій. "Я вважаю, що загибель журналістів Волошина та Корнелюка була драматичною випадковістю, викликаною сумою багато в чому випадкових причин", - заявив він. Крім того, він підтвердив, що Сергій Мельничук перебуває у розшуку за тією самою справою, що й Савченко).

ВВС Україна: Які функції Надія Савченко виконувала у вашому батальйоні? Вона ж льотчиця, а літаків у вашому батальйоні не було...

Сергій Мельничук: За кілька днів до цього вона прийшла в батальйон, попросилася на будь-яку посаду. Вона виконувала обов’язки заступника командира з виховної роботи.

ВВС Україна: Як ви думаєте, як складеться доля Савченко?

АЙдарВійна не буде довготривалою, прогнозує комбат "Айдару"

Сергій Мельничук: Думаю, ми її все одно визволимо. Можливо, вже цього року.

ВВС Україна: Ви згадали, що, на вашу думку, війна буде не довготривалою. Що дає вам підстави для таких оптимістичних прогнозів?

Сергій Мельничук: По-перше, санкції діють. По-друге, загиблих російських солдат все більше і більше. Російський люд там прозріває вже. Вони бачать, що робиться. Ця братовбивча війна нікому не потрібна.

Тому я думаю, що найближчим часом – від трьох місяців до півроку – цей конфлікт буде закінчено. Принаймні він перейде у мирне русло, і на цьому все буде закінчено.

ВВС Україна: Як саме? Донецька й Луганська області повернуться до складу України, чи ми отримаємо Придністров’я на Донбасі?

Сергій Мельничук: Для нас буде найкраще, якщо ми станемо на кордони неньки-України. Російських найманців і війська за межі України випремо – і на Сході буде лад.

ВВС Україна: А що робити з тисячами місцевих, впевненими у тому, що це українська армія вбила їхніх рідних та близьких?

Сергій Мельничук: Кілька місяців нормального життя – і все стане на свої місця. Люди, які зараз приїжджають звідти на території, контрольовані Києвом, це розуміють. Річ у тому, що коли я очолював луганський Євромайдан, то бачив, що лозунги у людей там були практично такі самі, як і в Києві: люди хотіли змін.

Просто росіяни краще зорієнтувалися, дали їм свої меседжі, і народ пішов за їхніми лідерами. Якби у нас була правильна пропаганда, якби наші правителі правильно працювали, цього не було б.

"Партії "Айдар" не буде. Є нова політична сила"

До влади зараз не можна пускати людей, у яких є бізнес, у яких є що втрачатиСергій Мельничук

ВВС Україна: Зараз, наскільки я розумію, з Радикальною партією Олега Ляшка у вас стосунки дещо погіршилися. Ви думаєте про якісь власні політичні амбіції? Наприклад, про створення партії на базі "Айдару"?

Сергій Мельничук: Зараз формується громадське об’єднання "Варта Айдару". Я дуже хочу зайнятися військово-патріотичним клубом "Айдар", зареєстрованим у Дніпропетровській області. Ми створюватимемо осередки цих організацій по всій Україні.

ВВС Україна: Цього року мають відбутися місцеві вибори. Партія "Айдар" братиме в них участь?

Сергій Мельничук: Партії "Айдар" не буде.

ВВС Україна: А якась партія, в назві якої буде "Айдар"?

Сергій Мельничук: Є новостворена політична сила. Скоріше всього, я буду її лідером, хоча до складу не вступатиму, оскільки я є військовослужбовцем, і мені заборонено бути партійцем.

АйдарСергій Мельничук називає "Айдар" одним з найбоєздатніших підрозділів у зоні АТО

ВВС Україна: На який результат у місцевих виборах ви розраховуєте?

Сергій Мельничук: Наша головна задача зараз – це навести порядок на Сході, вигнати ворога з країни. А коли ми закінчимо там, тоді будемо розбиратися всередині країни – але мирними методами. Для нас основне – це якнайшвидше змінити владу на місцях, і, думаю, ми там здобудемо перемогу.

ВВС Україна: Ви – це хто?

Сергій Мельничук: Люди, які робили Майдан, які воювали на фронті.

До влади зараз не можна пускати людей, у яких є бізнес, у яких є що втрачати. Вони далі будуть гребти, поки не нагребуть, поки не захистять свої бізнеси і бізнеси своїх родичів.

Рік тому, коли я йшов на Майдан, я обрізав все. Тільки та людина, якій нема чого втрачати, може щось у цій країні змінити. По-іншому не буде.

ВВС Україна: Ви натякаєте на свої президентські амбіції?

Сергій Мельничук: У мене є амбіції гетьмана України.

ВВС Україна: Що значить гетьмана?

Сергій Мельничук: Я вам сказав, а ви собі думайте (Сміється. - Ред.)

З Сергієм Мельничуком спілкувався Святослав Хоменко

bbc.co.uk


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Структуры Минэкономики Азербайджана объявили результаты тендера на получение консалтинговых услуг почти на 1,6 миллиона манатов (примерно 87…
Покупка СК «Орион плюс» башкирской компанией «Стройблоктехнология» является сюжетом со многими переменными, в которых могут быть задействова…
Юрий Борисов объявил о создании к 2033 году российской орбитальной станции и представил график работ, под которые еще в марте было выделено …
Облапошил бюджет, раскаялся и снова иди рули бюджетными деньгами?
В 2017 году нидерландский предприниматель Йоррит Фаассен, бывший зять Владимира Путина ударил полицейского по голове, когда тот пытался кого…
Находящийся в розыске бизнесмен Борис Ушерович из-за границы наладил схему по поставке в обход санкций в Россию телекоммуникационного оборуд…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте