Хто накручує ціни в Україні на газ та бензин?

Хто накручує ціни в Україні на газ та бензин?

Хто накручує ціни в Україні на газ та бензин?

09 февраля 2015 г.

Евгений Дятлов

У другій декаді січня нафтові котирування на світових біржах «дрейфували» в районі за барель, а в перспективі можуть опуститися до . До подібного ходу подій рекомендує готуватися, зокрема, глава «Лукойлу» Вагіт Алекперов.

Чорні долари

Підставою для таких прогнозів стали заяви країн-учасниць ОПЕК. Вони відмовилися скоротити видобуток і, як наслідок, зменшити пропозицію на ринку. «Ми більше ніколи не побачимо 0 за барель. Ціна на нафту понад 0 штучна. Вона неправильна», − заявив принц Аль-Валід ібн Талал, член Саудівської королівської сім’ї (саме Саудівська Аравія задає тон на світовому нафторинку). Ще у червні минулого року на біржах торгували нафтою по 4 за барель.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк очікує, що тенденція до здешевшання допоможе «Нафтогазу України» домовитися про зниження вартості російського газу. Формула ціноутворення, яку використовує «Газпром» у довгострокових контрактах, прив’язана до нафтових котирувань. Марні надії, вважає Олександр Притика, директор «Регіональної газової компанії» (підконтрольна Group DF Дмитра Фірташа). «Контрактні відносини «Газпрому» і «Нафтогазу» непрозорі. Тому ціна газу для України в 2015 році, як і завжди, буде результатом чергових політичних домовленостей», − сказав він Forbes.

Глава «Газпрому» Олексій Міллер уже заявив, що постачання блакитного палива в Україну з початку квітня будуть здійснюватися без знижки в 0 на 1000 кубометрів, яка діє до 31 березня за умовами «зимового пакета» (підписаний наприкінці жовтня 2014 року за сприяння Єврокомісії). «Нафтогаз» знову почне оплачувати газ за умовами діючого контракту, укладеного в 2009 році при прем’єрі Юлії Тимошенко.

Падіння цін на нафту мало би обіцяти сприятливі перспективи для споживачів нафтопродуктів. «Але через девальвацію гривні ми не можемо відчути всіх переваг цієї події. В Україні близько 80% ринку займає імпортне постачання палива: з Білорусі, Литви, Румунії та Росії», − зазначає Сергій Куюн, гендиректор «Консалтингової групи А-95».

В Україні ситуація протилежна до світового тренду: вартість нафтопродуктів у роздробі за підсумками 2014 року зросла більш ніж на 50%. У січні 2014-го за літр А-95 платили в середньому 10,7 гривні, у січні 2015-го − 16,95 гривні. Офіційно долар за цей самий час зріс приблизно вдвічі.

Свою роль у подорожчанні палива зіграла й політика Нацбанку. Одним із заходів для стабілізації фінансового ринку стало його рішення про валютний індикативний курс долара до гривні. Він встановлюється щодня з вересня 2014-го. За цим курсом на міжбанку імпортери не можуть придбати потрібну кількість валюти, її доводиться докуповувати за «чорними» розцінками. 19 січня 2015 року індикативний курс НБУ становив 15,75 грн/$, а в реальних угодах він досягав 23 грн/$. Можливості імпортерів для декларування подібної різниці у фінансових звітах обмежені. Вони стикаються з проблемою легалізації обсягів купленої валюти, тож відповідні ризики закладають у ціни.

Подорожчання палива в Україні в 2015-му також сприятиме введенню нових податків. Поправки до Податкового кодексу, прийняті 28 грудня минулого року, передбачають стягування місцевими органами влади 5%-го збору з реалізації підакцизних товарів (до них належать і нафтопродукти). Глава Державної фіскальної служби Ігор Білоус попередив: навіть якщо органи місцевого самоврядування не встановлять відповідний податок, він все одно буде стягуватися роздрібними мережами.

Високі ціни вже спровокували падіння попиту на пальне в країні: торік його споживання зменшилося більш ніж на 15%. Але вітчизняна нафтопереробка не здатна збільшити пропозицію за нижчими цінами. За даними «Консалтингової групи А-95», в 2014-му на українських НПЗ випуск бензину впав на 38%, до 542 000 т, дизпалива − до 562 000 т, що на чверть менше, ніж у 2013-му. Імпорт бензину в минулому році склав 1,96 млн т, а дизпалива – 4,44 млн т.

Із семи нафтопереробних виробництв в Україні працюють тільки два: Кременчуцький НПЗ, підконтрольний групі «Приват» Ігоря Коломойського, і державний Шебелинський газопереробний завод. Одеський НПЗ було зупинено в лютому 2014 року: після загострення відносин між Москвою і Києвом постачання сировини з РФ на нього припинилися. З цієї ж причини в 2014-му впало виробництво в цілому: з 2,3 млн т переробленої нафти 1,9 млн припало на українську сировину, видобуту держкомпанією «Укрнафта», якою управляє менеджмент «Привату».

Паливні джерела

Чорні долари

Можливості законтрактувати нафту в альтернативних закордонних постачальників не було. Йдеться насамперед про Казахстан та Азербайджан. Але й тут є нюанс: каспійська нафта дорожча за російську та її переробка на українських НПЗ нерентабельна через технологічну відсталість підприємств.

До 2030 року влада країни має намір кардинально змінити ситуацію: через 15 років вітчизняне виробництво має забезпечувати близько 75% ринку нафтопродуктів. Такі параметри фігурують у проекті нової Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, яку розробляє Національний інститут стратегічних досліджень при президенті України (робочий варіант документа є у розпорядженні Forbes).

«Вихід на переважаюче забезпечення нафтопродуктами власного виробництва можливе за рахунок модернізації Кременчуцького НПЗ, потужність якого становить близько 11 млн т нафти на рік. При доведенні показника глибини переробки до 85-90%, як на сучасних заводах Європи і США, підприємство може випускати до 10 млн т бензину, дизпалива й авіагасу, чого в найближчій перспективі буде достатньо для внутрішнього споживання», − зазначає Куюн. Але він сумнівається в реальності такого плану через конфлікт щодо прав власності на Кременчуцький НПЗ. Контрольний пакет було консолідовано групою «Приват» при спірних обставинах, законність яких у міжнародних судах продовжує оскаржувати російська «Татнефть».

Джрело: 

 


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Александр Тарханов о работе с Олегом Романцевым в «Спартаке».
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте