Мертві гроші, або Як заробляють на безкоштовних судово-медичних експертизах у Чернігові

Мертві гроші, або Як заробляють на безкоштовних судово-медичних експертизах у Чернігові

Мертві гроші, або Як заробляють на безкоштовних судово-медичних експертизах у Чернігові

18 февраля 2015 г.

Сергей Варченко

Ні для кого не секрет, що підготовка та проведення померлого в останню путь сьогодні є не тільки моральним, а й матеріальним випробуванням для родичів покійного.

Першими в черзі на збагачення смертю стоять працівники патологоанатомічного відділення.

Злагоджена робота робітників моргів нагадує цілу схему виманювання грошей з родичів померлого.

Стрижнем такого бізнесу є чіткий психологічний розрахунок: в стресовій ситуації пригнічені горем людини не в змозі адекватно оцінювати обстановку і чинити опір вимаганням. Отримавши в морзі рахунок за підготовку та видачу померлого, люди прагнуть якнайшвидше розрахуватися, забрати тіло й піти.

І мало хто навіть замислюється над тим, за що проведення судово-медичних експертиз - це службові обов’язки медичного персоналу моргу, які згідно чинного законодавства мали б надаватися безкоштовно.

Така схема успішно прижилася і наразі процвітає в місті Чернігові. Зокрема, в приміщенні Першого міського патологоанатомічного відділення Чернігівського обласного патологоанатомічного бюро. Родичі померлих навперебій розповідають, скільки і в яких умовах їм довелося викласти за «додаткові» послуги в чернігівському морзі.

Скільки коштують безкоштовні судово-медичні експертизи

У неділю, 11 січня 2015 року, в Чернігові від невиліковної хвороби померла 84-літня жінка. Того ж дня її тіло для зберігання доставили в морг на Пирогова, 16, куди «за замовчуванням» доправляють усіх, хто помирає в місті Чернігові.

«Наступного дня ми приїхали до Чернігівського першого міського патологоанатомічного відділення за тілом. Невідомі люди, які назвали себе працівниками моргу але не представилися, з порогу почали наполягати, що необхідно обов’язково зробити бальзамування трупа (Бальзамування - просочування органів і тканин померлого речовинами, що перешкоджають їх розкладанню. – Авт.), - переповідає ситуацію родичка померлої жінки, депутат Деснянської районної ради м. Чернігова Світлана Личак.

– За їх словами, тіло покійної, нібито, в незадовільному стані, а нам ще й їхати далеко (ховали покійну за містом. – Авт.). Санітари, звичайно, це виправлять, проте за такі послуги доведеться заплатити. Але ж для того ми і віддавали тіло до моргу, аби його зберегти при низькій температурі».  

Працівники моргу продовжували наполягати на своєму, приводячи все нові аргументи. Світлана взяла всю відповідальність на себе, і категорично відмовилася від бальзамування. На що санітар відповів: «Якщо ви не хочете погоджуватися на наші умови, то повірте, вам доведеться заплатити ще більше».

Санітар виявився людиною слова. Незговірливі родичи покійної «за послуги по підготовці тіла до поховання» заплатили 857 грн.

«Загалом, зміст всієї розмови зводився до одного – витягти з нас якомога більше грошей», - каже Світлана.

Після поховання родички Світлана Личак почала розбиратися в ситуації з моргом, яка і без того чорний день перетворила на справжнє жахіття. В цей час до депутата звернулися ще дві чернігівки з подібними претензіями до конкретного патологоанатомічного відділення.

Перша з них погодилася на першочергові умови санітарів, скориставшись додатковими послугами: бальзамуванням та макіяжем, і заплатила за все 600 грн. Інша жертва потойбічних махінацій виклала в морзі 300 грн, за умови проведення розтину але без надання додаткових процедур…

Ні в першому, ні в другому випадку чеків родичам померлих не видали. Крім того, своїм клієнтам працівники моргу давали розписатися на пустому бланку без зазначених сум і будь-яких печаток.

Люди у відчаї відзначають – в морзі на них прямо тиснули, цинічно нав’язуючи свої умови.

Законна схема незаконних дій

Виходячи з наведених ситуацій, напрошується низка питань: які послуги надає перше міське патологоанатомічне відділення, скільки вони коштують, які документи повинні надаватися замовнику послуг при оплаті та згідно яких нормативно-правових актів здійснюється стягнення коштів за їх надання.

З такими питаннями депутат Деснянської районної ради Світлана Личак надіслала запит на Чернігівське обласне патологоанатомічне бюро. На що в п’ятиденний термін отримала наступну відповідь: приміщення Чернігівського першого міського патологоанатомічного відділення на вул. Пирогова, 16 здано в оренду Дочірньому підприємству «ГРП АСМУ» в Чернігівській області ТОВ «ГРП АСМУ», яке зареєстроване в Дніпропетровську.

Також у відповіді на депутатський запит сказано, що проведення судово-медичних експертиз згідно чинного законодавства здійснюється безкоштовно. Але стосовно повного переліку та вартості послуг, які надаються ДП «ГРП АСМУ» попросили звернутися безпосередньо до орендаря.

Загадкова абревіатура «ГРП АСМУ» має досить чітке і логічне розшифрування: «Госпрозрахункова установа «Асоціації судових медиків України» з дочірніми підприємствами в Київській, Сумській, Харківській, Вінницькій, Херсонській, Івано-Франківській та Закарпатській областях. В Чернігові дочірнє підприємство «ГРП АСМУ» було зареєстроване у грудні 2010 року для надання послуги по організації поховань.

На офіційному веб-сайті «Асоціації судово-медичної експертизи» зазначено, що «ГРП АСМУ» забезпечує проведення судово-медичних досліджень на госпрозрахунковій основі за адвокатськими запитами, заявами фізичних та юридичних осіб, надає консультативну допомогу.

Виходить, комунальне підприємство з дозволу влади здало в оренду приватній структурі нерухоме майно, яке належить до спільної власності територіальних громад Чернігівщини, а ті в свою чергу заробляють гроші на законодавчо закріплених безкоштовних послугах для населення.

За якими критеріями працівники моргу визначають суму оплати за надані послуги – також залишається загадкою. І відгадуватимуть її вже у міліції та прокуратурі області, куди найближчим часом збирається звернутися Світлана Личак.

http://newvv.net


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте