Вінницький рекет по-новому або у Саші Домбровського “все схвачено”

Вінницький рекет по-новому або у Саші Домбровського “все схвачено”

Вінницький рекет по-новому або у Саші Домбровського “все схвачено”

02 марта 2015 г.

Сергей Варченко

Науковці, психологи та психолінгвісти останнім часом дедалі більше морочать собі голову тим, яким же є ідеальний портрет політика-брехуна, що політик повинен використовувати для власного піару, себто самореклами. І дійшли до наступного висновку – потрібно мати власну медіа компанію чи якийсь інформаційний ресурс. От тоді – бреши досхочу, люди ж звикли вірити телебаченню, газетам та рекламі, яка люто піарить таких щирих слуг народу, як от представник вінницької «еліти» Саша Домбровський, чесний друг Порошенко і  всіх бідних та нещасних, перше обличчя місцевого бомонду і просто самовідданий брехун.

Визначити брехуна по його обличчю чи очах – справа непроста, але люди чомусь звикли вірити, що брешуть вони унікально й особливо, на відміну від інших. Тому-то Саша й подумав, що у нього талант від природи, і взявся за написання самому собі дифірамбів з допомогою власної компанії.

Депутати Вінниччини, як і всіх інших областей, вигадали один цікавий нюанс – маючи власні фірми, компанії, бренди та агентства, вони переписують все це «добро» на «лівих» людей. Щоб від себе увагу таким чином відвернути – мовляв, це не моє, а моєї 90-літньої троюрідної бабці з села і т.п.

Такою ж практикою скористався і екс-нардеп, колишній губернатор Вінниччини, екс-мер Олександр Домбровський. Позиціонуючи себе, як чесний і бідний опозиціонер, Домбровський зумів приховати від вінницької громадськості один цікавий факт. Окрім того, що колишній нардеп керує вінницькими інформаційними ресурсами, в його володінні знаходиться й медіа компанія «Регіон-Інформ». Будучи людиною публічною, він особливо не переймається тим, яким буде його рейтинг – за все подбає компанія. Регіон-Інформ - компанія Домбровського, яка, фактично, і піарить екс-нардепа, крім того, бізнес є бізнес – Домбровський встигає ще й на інших нажитися. Тому що бордами, сітілайтами та рекламними плакатами медіа компанії завішена вся Вінниця. А плакати на рекламних щитах, які належать іншим політичним силам, просто-напросто кудись зникають, натомість там з’являється продукція компанії Домбровського і хвалебні оди самому колишньому депутату.

Компанія була заснована ще в 1997 році, але особливо розкрученою вона стала за часів губернаторства Домбровського.

За допомогою монополізації ринку зовнішньої реклами, Домбровкий не тільки зміг заробляти зайві гроші продажем рекламних площ за шаленими цінами, а й сам добре пропіарився під час передвиборчої кампанії — адже згадаймо, в ході передвиборчих перегонів ледь не на кожному стовпі та щиті висіла політична реклама Домбровського.

А почалося все ще в період губернаторства нардепа. Розуміючи, що терміни перебування на посаді не вічні, тому й доступ до великих грошей буде закрито, Домбровський, скориставшись державними коштами, в короткі терміни організував “Регіон Інформ”. Компанія жорстко вдарила по заробітку чи не всіх вінницьких підприємців, які на той час намагалися організувати власну справу. Але губернатору було невигідне таке сусідство, тому-то з використанням тиску й погроз, рекламні фірми міста закрили. Одна за одною почали раптово зникати медіа-компанії та агентства, а підприємці, набравши кредитів на організацію свого бізнесу, просто розорилися. Скаржитися було нікому — так як все було “схоплено” командою губернатора Вінниччини. Але на цьому проблеми не закінчились. Новій компанії потрібна була розкрутка і працівники. Тому першою клієнтською базою Домбровського стали...його підлеглі. Навіть не маючи особливої потреби, вони були змушені розміщувати рекламу на новому ресурсі. Причому така технологія працювала “на ура” - хтось просто хотів вислужитися перед Домбровським, а хтось, боячись звільнення, яким губернатор погрожував своїм підлеглим, був змушений платити за абсолютно непотрібну річ. Цінова політика компанії теж була непростою: за послуги просили космічні ціни, так як навіть у столиці та найбільших містах України можна було без проблем і значно дешевше замовити якісну рекламу.

Один з колишніх вінницьких підприємців, який не побажав афішувати своє ім’я, розповів:

  • Це було в 2005-му, я щойно почав організовувати нову власну справу — рекламне агенство, було дуже важко. На розвиток компанії я та мій товариш взяли досить великий кредит. Під заставою була моя квартира. Проте одного дня до офісу нашої компанії вдерлися троє невідомих в масках. Сказали, якщо хочу жити — то повинен не рипатись. Пояснили, що я заважаю одній дуже серйозній людині. Тому заявили: або прикриваєш лавочку, або будуть дуже серйозні проблеми. В мене у 90-х роках навіть такого не траплялось, а я тоді мав декілька кіосків на Центральному ринку. Тоді ніяких “наїздів” не було.

Бізнесмен вирішив не реагувати на заяви молодиків у масках:

  • Було, звісно, страшно, проте не так за себе, як за сім’ю, тому що я не знав, що це за виродки і що вони можуть зробити. Через місяць до мого кабінету знову прийшли ті ж самі “знайомі”. На цей раз вони були налаштовані серйозніше. Сказали — якщо й далі буду ставати на їхньому шляху, то постраждають мої діти й дружина. Сказали, що за мною слідкують. Наступного дня, приїхавши вранці до офісу, я побачив, що двері зламано, у моєму кабінеті був бардак, розкидані документи, кругом бігали міліціонери, яких викликали офісні працівники. Зник мій ноутбук, а на сейфі були сліди злому — проте звідти нічого не встигли забрати, бо в офісі спрацювала сигналізація. Після цього ризикувати не хотілося. Зараз у мене інша справа, але не у Вінниці, бо це бандитське місто, тут до цього часу діють негласні закони дев’яностих років. Я не знаю, як тут можна з цим провладним рекетом вживатися, одні бандити при владі — були, є і будуть.

Такий випадок у нашому місті — не єдиний, але люди цього не афішують, бо існує страх за своїх рідних, за бізнес і підлеглих. Але “чесний” Домбровський, живучи “по понятіям” 90-х, тільки продовжував прибирати конкурентів зі свого шляху й організовувати бізнес. Вірніше, не так пан Домбровський, як його підлеглі. Він лише давав вказівки, а все інше робили за нього, бо особливої компетенції губернатор у цьому не мав і здібностей до бізнесу у нього не було, але зайвих грошей хотілося.

Отож, у 2005 році відбувся своєрідний “стрибок” в роботі медіа-корпорації, на карті сайту з’явилася маса фото з площинами розміщення рекламної інформації, зразки готових банерів та плакатів. Сама компанія почала робити досить дивні кроки “назустріч вінничанам” і організовувати всіляку “Міс медіа” та автошоу. “Для чого?” - запитаєте... Для того, щоб відвернути увагу громадськості від того, що гроші на проведення цього цирку беруть із ваших же кишень, але підсвідомо думка складається наступна: “Ну він же хороший, старається, все для людей!” Та так старається, що й собі чималу частину державних коштів привласнив, не зі свого гаманця він гроші для всіх цих заходів виділяє. Порошенко теж такими піар-ходами відомий — вкравши чимало, не виплачуючи податки та не розраховуючись з людьми, цукровий магнат “подарував” городянам фонтан — тіштеся десятою долею того, що я у вас вкрав.

Вінницька політична верхівка працює за однією схемою — все для людей, в той час як відволікання уваги громади від болючого питання виплати зарплат, організації ладу на вулицях та комунальній власності громадян компенсовують фестивалями й фонтанами, а також яскравими плакатами із задоволеним обличчям Саші Домбровського, який дивиться — ситий і задоволений — з висоти банерів на вінничан, як на кошенят, “яких розвели”. А городяни, навіть якщо й знають про те, звідки в Саші гроші на макулатуру, то все одно мовчать. Хто ж захоче, щоб за зайве необережно сказане слово його потім шантажували і погрожували розправою з дітьми чи ріднею?

А брехня брехнею й залишається — і не дивлячись на те, що компанія Домбровського стала лідером на вінницькому ринку серед продажу рекламних площ та інших рекламних і PR-послуг, усім відомо, яким шляхом відбувалася її розбудова. Так що Саші немає на що скаржитися, недарма він до недавнього часу вагався — йти йому в політику — чи ні. Навіщо вона йому, коли й тут “все схвачено”? Проте й піар власної персони обходиться Королю вінницької реклами задарма, тому-то й можна лізти на політичну вершину, не боячись, що грошей не вистачить.

ОРД


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
В 2017 году нидерландский предприниматель Йоррит Фаассен, бывший зять Владимира Путина ударил полицейского по голове, когда тот пытался кого…
Находящийся в розыске бизнесмен Борис Ушерович из-за границы наладил схему по поставке в обход санкций в Россию телекоммуникационного оборуд…
Неужели весь проект по строительству 11 терминалов от «Логопера» может оказаться аферой, а хозяин компании Александр Кахидзе мог водить связ…
Олигарху Виктору Харитонину дадут подзаработать на госбольницах Башкирии? Госмедицину ставят на коммерческие рельсы с конечной станцией за г…
Собянин и его команда словно бы решили, находясь при власти, распродать как можно больше. Сейчас вихри наживы взвились вокруг государственно…
Кто помогает Владиславу Свиблову скупать за бесценок активы уходящих из России иностранных компаний?…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте