100 мільйонів на рахунки терористів: Володимир Демчишин втягнув Міненерговугілля у черговий корупційний скандал

100 мільйонів на рахунки терористів: Володимир Демчишин втягнув Міненерговугілля у черговий корупційний скандал

100 мільйонів на рахунки терористів: Володимир Демчишин втягнув Міненерговугілля у черговий корупційний скандал

14 мая 2015 г.

Евгений Дятлов

Міністерство енергетики та вугільної промисловості вчергове “засвітилось” у корупційних схемах, пов’язаних з фінансуванням терористів Донбасу. 

Володимира Демчишина майже з перших тижнів діяльності на посаді міністра енергетики та вугільної промисловості переслідують гучні корупційні скандали. Спочатку, вже на другому місяці його діяльності була створена комісія з розслідування обставин підписання контрактів на імпорт електроенергії з Росії в Україну та постачання її до окупованого Криму. Такі дії міністра визнали протиправними, його запропонували звільнити, а усі матеріали розслідування передати правоохоронним органам для перевірки та притягнення до відповідальності винних осіб у скоєних правопорушеннях. Загалом такі дії кваліфікували як державну зраду. Однак, скандал невдовзі заговорили – дуже вчасно привернулись неадекватні дії Генштабу зі здачею донецького аеропорту, Дебальцевого, а невдовзі усіх почав дошкуляти стрибаючий долар. Справу Демчишина заговорили…

А він продовжив впровадження нових схем, не цураючись торгувати з терористами, які окупували наш Донбас. Так, нещодавно відкрилась нова схема, за якою, по факту, українська влада спонсорує російських окупантів. Але про все по порядку.

ПАТ “Центренерго”, що входить до Міненерговугілля, купує вугілля у декількох підприємств. У тому числі і у Торезького ДП “Шахта ім. Кисельова”, що знаходиться на окупованій території, проте перереєстрованій в Україні. На вказаній штаті працює усього дві людини.

Про те, що у міністерстві та уряді хтось допомагав “легалізувати” в державних документах цю схему свідчать наступні факти: 20 cічня був призначений директор ДП, а через 10 днів – 30 січня – він вже підписав контракт з ПАТ. Варто зауважити, що це нечувана швидкість для бюрократичних процедур у цьому міністерстві. Крім цього слід наголосити, що вивезення будь-чого із зони АТО – справа непроста. Алгоритм дій виглядає наступним чином: підприємство, згідно з додатком №2 до наказу від 22.01.15 р. Антитерористичного центру при СБУ “Про затвердження Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів уздовж лінії зіткнення в межах Донецької та Луганської областей”, зобов’язана подати у відповідне міністерство заяву про внесення до переліку суб’єктів підприємницької діяльності і груп товарів на перевезення в або з тимчасово окупованій території. У заяві повинно бути детально розписано, як воно виконує фінансові зобов’язання перед держбюджетом за останні три місяці: податки на прибуток, ПДВ, на доходи фізосіб, на землю, військовий збір і т.д.

Хто і як їх платив у даній ситуації, питання відкрите. Потім міністерство узгоджує “заяву” з низкою служб – СБУ, податковою інспекцією та іншими організаціями. І лише за наявності повного комплекту документів можна приступати до ввезення/вивезення.

А от із даною псевдошахтою (ім. Кисельова), вочевидь, усе в порядку, раз “Центренерго” зовсім недавно виплатило їй 100 млн. грн. за відвантажену вугільну продукцію.
Та, в свою чергу, транзитом перерахувала кошти ПП «Содєйствіє», яке відправило їх на рахунки ДП “Торезантрацит” – 14 млн. грн, ДП “Шахтарськантрацит” – 16 млн. грн., ДП “Сніжнеантрацит” – 15 млн. грн., ДП “Державна вугільна енергетична компанія” – 13 млн. грн. та ДП “Макіїввугілля” – 14 млн. грн. А 28 млн. загадковим чином осіли на рахунках підприємств, що займаються переведенням у готівку коштів.

пат Центренерго qhidddiqdqiqrukmp

 

 

ПАТ “Центренерго” сплачено 100 млн. грн. ДП “Шахта ім. К.І.Кісельова” за відвантажену вугільну продукцію, кошти транзитом потрапляють на ПП “Содєйствіє”. ПП “Содєйствіє” у свою чергу здійснює оплату у розмірі: ДП “Торезантрацит” – 14 млн.грн., ДП “Сніжнеантрацит” – 15 млн.грн., ДП “Шахтарськантрацит” – 16 млн.грн.., ДП “ДВЕК” – 13 млн.грн., ДП “Макіїввугялля” – 14 млн. грн., 28 млн. грн.. потрапляють на рахунки підприємств, що займаються переведенням коштів у готівку.

Варто окремо наголосити, що “держпідприємство”, яким де-юре є “шахта ім. Кисельова”, платить партнерам, які працюють під контролем російських окупантів. Усі перераховані вище ДП не перереєстровані в Україні. У цьому переліку “українські” лише «Содєйствіє» та ті, хто цифри з нулями на папері хвацько перетворює у цілком реальні купюри.

юрособа1

 

юрособа

Окрему увагу варто звернути на це саме “Содєйствіє“. Воно привертає увагу не лише зневажливим ставленням до української мови, а й керівним складом. На цих персоналіях варто окремо зупинитись. За документами керівником “Содєйствія” числиться Арам Абазян, а засновником торезький підприємець Тетяна Автономова. Насправді ж усіма справами займається її син Дмитро Автономов. Варто зауважити, що уся трійця неодноразово фігурувала у тендерних махінаціях за режиму Януковича, і знаходилась у колі друзів “Стоматолога” та Азарова. Чудово почувались вони і після втечі Януковича. Так, 19 травня 2014 року 4-й ВГРЗ за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ “Донвуглемет” на поставку бензину, палива для реактивних двигунів, мастила та пластмаси на 789 тис. грн. Про це писав “Вісник держзакупівель”. Власником “Донвуглемета” є Дмитро Автономов. А єдиним конкурентом фірми на торгах було … ТОВ “Содєйствіє”, яке колись заснував батько сімейства Ігор Автономов. Як бачимо, “прозору” схему лобіювали в уряді чи кабміні.

До речі, раніше Абазян очолював ТОВ “Торговий дім “Донбасвугілля” Олексія Теплова, партнера Автономова по ТОВ “Спеціальні вантажні перевезення”. Після Абазяна директором став Дмитро Автономов.

Якщо урядовці досі активно співпрацюють із донецьким промисловцем, то, можливо, він займає проукраїнську патріотичну позицію. Принаймні, на це варто сподіватись, з огляду на лобіювання інтересів цієї вельми цікавої персони. Однак просте гугління дає несподівані результати. Так, на сайті “Миротворець” чітко вказано, що Дмитро Автономов – “сепаратист, пособник терористів. Займається контрабандними поставками пального для потреб урядових структур і збройних формувань “ДНР”. Раніше брав активну участь у схемах корупційного збагачення. Господар численних пунктів нелегального видобутку вугілля. Власник компаній “Донуглемет”, “Донбассуголь” та інших”.

миротворець

Подібні результати наводить і сайт sirgis.info від 27.02.15 р.: “У даний час, за даними джерел в “ДНР”, прибутку від поставок гарячого на окуповані території Автономов ділить безпосередньо з найближчим оточенням Захарченка, який сприяє монопольному становищу “Донвуглемета” на ринку”.

Навіть якщо припустити, що подібні характеристики – “чорний піар”, елементарний моніторинг соцмереж показує Автономова як затятого прихильника російської окупації, тероризму і україноненависника.

фб1

фб2

20 квітня Демчишин заявив на брифінгу: “є й державні шахти, деякі з яких дійсно постачають вугілля на нашу територію”. При цьому він запевнив, що уряд робить все, щоб всі фінансові потоки цих шахт були під контролем української влади: “З точки зору підтримки сепаратистів, всі постачальники перереєстровані на території України, оперують в банківській системі України, отримують платежі на українські рахунки і платять на карткові рахунки шахтарів, які також знаходяться в українській системі. Вони також платять податки “.

Але за такої позиції незрозуміло чому керівництво віртуального ДП “Шахта ім. Кисельова” досі не за ґратами? Якщо він не знає чим займаються його підлеглі чи партнери – то навіщо нам такий міністр? У часи війни за подібні вчинки розстрілювали, але навіть якщо відкинути це як “старі методи”, то дивує позиція влади, яка не розуміє, що таким чином наша країна позбавляє себе зарубіжних інвесторів, які не співпрацюють із терористами.

А відповідати міністру та чиновникам міністерства за фінансування терористів ще доведеться. Як і “правоохоронцям”, які контролюють рух вугілля між Україною та окупованими територіями. Якщо ж Демчишина і причетних до цієї схеми знову “відмажуть”, то це вчерговий раз підтвердить той факт, що війна на Донбасі вигідна найвищому керівництву держави. Іншого логічного пояснення цьому немає. Інакше б уряд вже давно прийняв якісь заходи для припинення подібних схем.

Информатор


Теги статьи:
Распечатать Послать другу
comments powered by Disqus
Журналисты разбирались, что происходит с резервацией бывших и нынешних охранников Путина рядом с его резиденцией в Новгородской области.…
Открытие МФО "Займер" собственного коллекторского агентства заставляет пристальнее посмотреть на предпринимателя Сергея Седова, который подн…
Под руководством Андрея Белоусова аппаратом Минобороны стал управлять Олег Савельев. Военного опыта он не имеет, но в последние пять лет отв…
Должнику по налогам передан контракт почти на 58 млрд рублей. В сделке зашиты интересы госкорпорации Ростех и главы КАМАЗа Сергея Когогина.…
Уголовное дело Андрея Воронова может привести силовиков прямиком в кабинет главы ЯНАО Дмитрия Артюхова.…
На протяжении всего времени существования МФЦ г. Москвы было закрыто от ненужного внимания журналистов, контрольных служб и ведомств.…
loading...
Загрузка...
loading...
Загрузка...
Все статьи
Последние комментарии
Наши опросы
Как вы считаете, санкции влияют на обычных граждан России больше, чем на политическую элиту?






Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте